Vrijwilligers bezorgen G-zeilers een fantastische dag op zee: “Die gelukkige blik op mijn zoon zijn gezicht is onbetaalbaar”

© ddj

Meer dan zestig mensen met een beperking verzamelden zondag in de haven van Zeebrugge om een dag te gaan zeilen op zee. Zestig vrijwilligers organiseerden het gratis initiatief.

Dieter De Milde

Het was drummen zondag op de aanlegsteigers in de haven van Zeebrugge. Meer dan zestig G-zeilers verzamelden er onder een stralende ochtendzon om een hele dag op zee door te brengen. De Brugse Yacht en Zeilclub (BYZC) organiseerde voor het eerst een open zeildag waarbij mensen met een beperking, ofte G-zeilers, gratis konden proeven van een dagje op zee.

Extra vrijwilligers

“Maar liefst 15 zeilers van onze club stelden hun boot en tijd gratis ter beschikking voor dit initiatief”, zegt organisator, Maarten Van Hees. “Daarnaast beschikken we over vijftig extra vrijwilligers die meegaan op de boot en de G-zeilers aan boord helpen. Allemaal mensen die beseffen hoeveel geluk ze hebben dat ze gezond zijn, en daarom minder gefortuneerden willen helpen.”

De opkomst was heel wat groter dan verwacht. “We rekenden op twintig tot veertig deelnemers, maar uiteindelijk zijn hier meer dan zestig mensen aanwezig.”

Meer interesse

Nieuw is het G-zeilen niet, maar de interesse wordt wel steeds groter. “Van mei tot oktober gaan we elke zondag op het Boudewijnkanaal varen met een twintigtal mensen, maar dit is de eerste keer op zee. We doen dit gratis om mensen te laten kennismaken met het G-zeilen.”

De deelnemers kwamen van overal uit het land naar zee. Onder hen ook Benjamin Teugels (39) uit Vilvoorde. Hij ging voor de eerste keer mee op de boot. “Ik heb me voorgenomen om meer buiten te komen en van de natuur te genieten ondanks mijn spierziekte”, zegt hij. “Dit past perfect bij dat voornemen. Het is voorlopig mijn eerste buitenactiviteit wegens een druk professioneel leven, maar met dit weer smaakt het alvast naar meer.”

Zeeziek

Ook Johannes Balbaert (10) kwam met zijn ouders naar Zeebrugge om er te zeilen. “Na een ongeval raakte Johannes verlamd vanaf de borst”, zegt zijn mama, Astrid Van Keer. “Al houdt hem dat niet tegen om met een zitski de bergen af te dalen, te basketten en te zeilen.”

Al is zeilen samen met mama niet altijd even evident, zegt de jongen. “Als ze meegaat, moet ze meestal overgeven en dan is het oppassen”, zegt hij lachend. “Ik had al wat ervaring op het kanaal, maar dit is de eerste keer op zee en ik kijk er geweldig naar uit.”

Zeeziek zijn weegt voor mama Astrid alvast niet op tegen het geluk van haar zoon. “Het geluk dat van zijn gezicht valt af te lezen als hij van de boot komt, is onbetaalbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen