Abt geschokt door beweringen: "Geen duivelsuitdrijvingen in onze abdij"

© hns

Abt Jos Wouters en de Norbertijnen van Averbode vangen jaarlijks honderden mensen op met psychische problemen. Wouters is geschokt door beweringen in een Vlaams weekblad dat in de abdij jaarlijks een duizendtal duivelsuitdrijvingen zouden plaats vinden.

hns

Het was even schrikken voor abt Jos Wouters. Een Vlaams weekblad beweerde vorige week dat er jaarlijks een duizendtal duivelsuitdrijvingen in de abdij van Averbode zouden plaats vinden. De cijfers waren afkomstig van theoloog Hans Geybels. Op het sociale netwerk Facebook ontspoorde die bewering helemaal en werd de abdij het centrum voor duivelsuitdrijvingen in Vlaanderen genoemd.

“Wij zijn inderdaad een soort eerstelijnsopvang voor mensen met uiteenlopende psychische problemen”, zegt abt Wouters. “Dat moet je breed interpreteren. Soms maken die mensen zich gewoon zorgen over iets. Wij zullen in de eerste plaats luisteren naar hun verhaal.”

Bijgeloof exploiteren

“Vaak verwijzen we door naar professionele therapeuten. Het is mij een raadsel waarom dat zo nodig exorcisme genoemd moet worden. Het is niet onze bedoeling bijgeloof levend te houden en te exploiteren. Integendeel: ons advies is gratis. We willen mensen niet stigmatiseren of belachelijk maken. Sommige mensen die bij ons aankloppen vragen inderdaad naar een exorcisme, of zeggen dat ze bezeten zijn. In een gesprek dat soms anderhalf uur kan duren, proberen we altijd te zoeken wat er echt aan de hand is, en gepaste hulp te suggereren.”

Abt Wouters stoort zich aan de manier waarop er over de kwestie geschreven wordt. “De artikels die ik hierover lees brengen maar weinig nuance aan”, zegt hij. “Vaak kijken de lezers enkel naar de koppen of de korte samenvatting. Ik probeer om onze inspanningen duidelijk uit te leggen maar die moeite gaat verloren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen