We verliezen massaal tijd in de file, toch wil de Belg de eigen wagen in de toekomst niet minder gaan gebruiken

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Belg zal de eigen wagen in de toekomst niet minder gaan gebruiken. Dat blijkt maandag uit een enquête die werkgeversorganisatie VBO liet uitvoeren bij 1.000 werknemers en 431 werkgevers, en waarover ook Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten.

Van de respondenten denkt slechts 21,9 procent de eigen auto in de toekomst minder te zullen gebruiken. Ruim zes op de tien denken die evenveel te zullen gebruiken als vandaag, en 14,6 procent meent dat zoiets vaker het geval zal zijn.

Wel denkt een kleine helft van de ondervraagden (45 procent) vaker de fiets of het openbaar vervoer te zullen nemen. Een op de tien respondenten meent dat hij dat minder zal doen dan vandaag.

Wat het verkeersbeheer betreft, vinden minder dan drie op de tien Belgen (28 procent) dat dat efficiënt is in hun regio. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over omleidingen, verstoord verkeer, synchroniseren van stoplichten of geleiding naar parkeerplaatsen.

Bijna acht op de tien ondervraagden (79,1 procent) zijn van mening dat het aanbod van publiek en privaat transport niet op elkaar afgestemd is, en dat dit de ontwikkeling van een duurzame multimodale mobiliteit afremt. Zo zijn er bijvoorbeeld geen gemeenschappelijke tarieven voor verschillende vervoersmiddelen.

“Alle lichten staan op rood”, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. “De Belgische automobilist verliest elk jaar bijna 44 uur in de files, de uitstoot van broeikasgassen te wijten aan transport is met bijna 20 procent toegenomen sinds 1990 en de investeringen in infrastructuur zijn met de helft gedaald.”

Volgens het VBO is een globaal mobiliteitspact een absolute must om het Belgische fileleed een halt toe te roepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen