“Volgend weekend, weer terrasjesweer”

© pol de wilde - corelio

Houd die zomerkleren nog maar even binnen bereik. Volgend weekend kan je ze weer even aantrekken. “Want in de zon en buiten de wind halen we dan weer 25 graden”, zegt weerman Marc Van den Broeck.

pom

Het was echt bibberen vorige weken. Koud. Veel te koud voor de tijd van het jaar. “Al bijna veertien dagen zitten we qua temperaturen onder de gemiddelden”, zegt weerman Frank Deboosere. “Normaal moesten we nu constant een stukje boven de 20 graden-grens zitten. Maar de laatste maal dat we nog eens in die buurt kwamen, was op 5 september. Dat is bijna veertien dagen geleden.”

25 liter op 12 uur

Boosdoener is de polaire noordwesten wind, die constant koude polaire lucht aanvoert. En regen, die ook nog eens het herfstgevoel voedt. “Er is nu al evenveel regen gevallen als in een volledige septembermaand”, zegt Frank Deboosere.

Zijn collega Marc Van den Broeck, weerman voor Radio 2 Antwerpen, heeft één duidelijk cijfer die de abnormale regenval illustreert. Vorige donderdag viel in Antwerpen 25 liter water op 12 uur tijd. Dat is één derde van wat Antwerpen op een volledige septembermaand slikt. Donderdag was ook de koudste dag, met amper veertien graden.

“Maar er is beterschap op komst”, zegt Frank Deboosere. “Vanaf de tweede helft van de week stijgt de luchtdruk en wordt het droger. De aanvoer van de barre polaire lucht valt ook weg. Vanuit het zuiden is er aangenaam warme lucht in aantocht. Vanaf de tweede helft van de week zitten we op of zelfs een beetje boven het maandgemiddelde van 20 graden. Hoever de temperaturen doorstijgen, hangt nog even af van hoeveel last we zullen ondervinden van het regenfront dat vrijdag passeert.”

Indian summer

Die 20 graden en iets meer, is nog geen Indian Summer want daarvoor moet het 25 graden zijn. Toch zullen we volgend weekend een zomers gevoel hebben. “Want die aangekondigde 20 graden zijn gerekend in de schaduw”, zegt weerman Marc Van den Broeck. “In de zon kan de temperatuur makkelijk oplopen tot 25 graden. Dus aangenaam terrasjesweer zaterdag en zondag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen