Na dodelijk ongeval met Babybel-kaasje: waar moet je als jonge ouder op letten? Een expert geeft uitleg

© SS

Voor de derde keer in enkele jaren tijd is een kind in ons land gestikt in een Babybel-kaasje. Het gaat om een uitzonderlijk geval, al zagen ze het voorbije jaar alleen al in het UZ Brussel een toename in het aantal jonge patiënten dat zich verslikte in kleine voorwerpen. Pediater Anne Malfroot (UZ Brussel) geeft daarom een aantal tips aan jonge ouders.

Jeroen De Bodt

LEES OOK. Jongetje (2) verslikt zich in Babybel en sterft: “De babysit heeft nog gedaan wat hij kon”

“Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid maken tussen iets inslikken en jezelf verslikken. Wij bijvoorbeeld een speelgoedje of een ring inslikt, loopt niet direct het risico om te stikken. Het voorwerp blijft hangen in de slokdarm, waarna wij het via een kijkoperatie moeten verwijderen. In een ander geval kan het ook gewoon in de maag terechtkomen, waarna het via de stoelgang het lichaam verlaat. Dat is dus in principe niet zo gevaarlijk.”

Veel gevaarlijker wordt het wanneer kinderen zich verslikken. “Denk bijvoorbeeld aan een kind dat niet gewend is om op iets groot te kauwen. Het kan zich verslikken, waarna het begint te hoesten. Daardoor kan het veel te grote stuk in de luchtpijp vast komen te zitten. Wanneer er sprake is van een groot stuk, loopt het kind het risico om te stikken.”

Gevaarlijke kauwgom

Malfroot heeft in het verleden al twee kinderen op die manier weten sterven. “Eén dodelijk geval was te wijten aan een ingeslikte kauwgom dat blijven plakken was in het strottenhoofd. Een ander incident werd veroorzaakt door een zuigtabletje. Dat was broos en breed geworden op de tong, en ook dat was nadien blijven plakken in het strottenhoofd.”

Moeten we ons als ouder dan echt bij élk stuk voedsel zorgen maken? “Een lijst geven met wat wel en niet mag, is onbegonnen werk. Maar weet dat grote voorwerpen, die niet goed smelten en lange tijd hun vorm behouden, heel erg gevaarlijk kunnen zijn. Ik vermoed dat zoiets het geval was bij het Babybel-kaasje. Dat kan mals worden en daardoor ook gaan vastplakken. Ik zou het niet aan een jong kind geven”, zegt Malfroot.

“Daarnaast heb je ook de categorie vreemde voorwerpen die hard genoeg zijn om hun vorm niet te verliezen, maar toch makkelijk kunnen ingeslikt worden door hun licht gewicht. Denk maar aan pindanootjes, of rauwe groenten zoals stukjes wortel of bloemkool. Het is minder gevaarlijk, maar vaak moeten we die kleine stukjes toch operatief verwijderen.”

“Daarom is het belangrijk dat je kind stilzit tijdens het eten. Een kind dat niet aan tafel zit en aan het rondlopen is in huis concentreert zich minder hard. Zo is de kans groter dat het zich gaat verslikken.”

Blijven oefenen

Is er dan een leeftijdsgrens waarop we ons als ouder minder zorgen moeten maken? “Elk kind is natuurlijk verschillend. Maar wie jonger is dan vier, heeft zijn slik - en kauwfunctie nog niet echt onder controle. Belangrijk is dus dat je je kind goed leert kauwen. Dat draagt niet alleen bij tot de vertering, maar vermindert ook de kans op verslikken. En probeer die handeling vooral vaak te herhalen, zodat je kind het zich kan herinneren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer