Kortrijkse ISIS-strijder riskeert 5 jaar cel

© REUTERS

Een 35-jarige Marokkaan uit Kortrijk heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor deelname aan een terroristische groepering. Yassin H. trok eind 2014 naar Syrië en Irak om er aan de zijde van Islamitische Staat (ISIS) te vechten. Het federaal parket vorderde bij verstek een effectieve celstraf van vijf jaar.

Het onderzoek startte naar aanleiding van verklaringen in een ander dossier. Yassin H. radicaliseerde in de zomer van 2014 en vloog al op 8 oktober van dat jaar naar Istanboel. In de maand daarvoor had de Marokkaan regelmatig contact met Abdelmalek Boutaliss, een Kortrijkse Syriëstrijder. Boutaliss vertelde onder andere over de trainingen en gaf H. de raad om geld mee te nemen.

Vanuit Istanboel reisde de beklaagde snel door naar Urfa, in de buurt van de Syrische grens. Via Facebook had hij een maand later contact met Lucas Van Hessche, nog een West-Vlaamse Syriëstrijder. Op dat moment bevond Yassin H. zich al in Irak.

Voor het federaal parket is het duidelijk dat de beklaagde een bewuste keuze maakte door aan de zijde van IS te gaan vechten. “Op zijn werk pronkte hij met zijn fascinatie voor IS. Op Facebook postte hij foto’s van onthoofdingen en poseerde hij met wapens”, aldus procureur Antoon Schotsaert.

De rechter doet uitspraak op 16 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen