Autoloze zondag leuk? Hier doen ze het nog een hele maand

© gvh

Leven zonder eigen auto, kan dat? Tijdens de Week van de Mobiliteit testen bewoners uit de Molenbergwijk en personeelsleden van de Sociale Huisvestingsmaatschappij het uit. Meteen is Beveren een proefproject voor heel Vlaanderen.

Guy Van Vliet

Het initiatief voor het proefproject gaat uit van Autodelen.net en Taxistop. “We kozen voor Beveren omdat we al een goede samenwerking hebben met die gemeente”, zegt Kathy Louagie van Autodelen.net. “De Molenbergwijk wordt een buurt waar auto’s de ruimte niet langer domineren, maar waar ruimte is voor fietsers en stappers én om elkaar te ontmoeten. Gedurende de maand september kunnen de deelnemers zelf ervaren hoe het is om zonder eigen auto door het leven te gaan.”

De inwoners van de wijk kunnen de hele maand gebruikmaken van een elektrische fiets. Wie toch een wagen nodig heeft tijdens de testperiode, kan een deelwagen gebruiken. Zaterdag werd de start gegeven aan het oude atletiekterrein, waar een deelpunt ingericht is. “Dat is er voor en door de buurt. Is het een succes, dan krijgt het punt een blijvend karakter. Slaat het hele project aan, dan lanceren we het ook elders in Vlaanderen”, zegt Kathy Louagie.

Wijk renoveren

Daarnaast neemt het gemeentebestuur een reeks maatregelen die de hele wijk aantrekkelijk en eigentijds moeten maken. “De renovatie komt er in nauw overleg met de bewoners. In de Bisschop Triestlaan parkeren bewoners tijdelijk aan de sporthal, zodat de vrijgekomen plaats anders ingevuld kan worden door de bewoners. In de Wilhelmietenlaan werden de varkensruggen weggehaald, zodat er meer ruimte is voor voetgangers en de bewoners op een eigen manier de vrijgekomen plaats invullen.

In de Sint-Martenslaan worden de varkensruggen deze week geschilderd door een bewoner, die zelf een ontwerp maakte. Op het kruispunt van de Hertog van Arenberglaan en Sint-Martenslaan kleurden kinderen zondag een grondtekening in. Valt het in de smaak bij de buurt, dan kan de tekening blijven. Intussen voeren we in de wijk ook verkeerstellingen uit”, overloopt schepen van Mobiliteit Raf Van Roeyen (CD&V).

Babbeltje met de buren?

Eén van de enthousiaste gebruikers is Katelijn Van Moere. “Ik vind dit een uitstekend initiatief. Ik deed mijn auto al eerder van de hand, dus ga ik meedoen aan het autodelen maar ik ga ook de ter beschikking gestelde elektrische fietsen uitproberen. Voor mijn parkeerplaats maak ik zelf uit paletten een bankje. Ik merk wel of de buren erbij komen zitten voor een babbel of dat er alleen zwerfvuil zal liggen”, besluit Katelijn lachend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen