Daarom stuurt Belgisch leger kogelwerende vesten van onze militairen terug naar Amerikaans leger

© Wim Hendrix

Zit ons land zo krap bij kas dat we zelfs kogelwerende vesten moesten lenen bij het Amerikaanse leger? Neen, zegt Defensie. We hebben zware vesten, bijna 8 kilogram per stuk, maar daarmee konden we moeilijk de militairen die ons beschermen tegen terreur de ganse dag de straat op sturen.

tg

Het aantal militairen dat ons dag en nacht beschermt op drukke openbare plaatsen groeide van 150 in januari 2015 naar 1.800 in maart 2016. Defensie leverde op een bepaald ogenblik zowel personeel voor de operaties Central Guardian in de gevangenissen, Vigilant Guardian op straat en Spring Guardian bij nucleaire sites.

In totaal mag Defensie vandaag 1.250 militairen op straat inzetten, met inbegrip van een reserve van ongeveer 200 militairen. Ze komen vooral van de Landcomponent, met steun van de Lucht- en de Medische component.

Omdat ons land over onvoldoende moderne kogelwerende vesten beschikte om elke militair degelijk uit te rusten, werden vesten geleend van het Amerikaanse leger. “In afwachting dat onze bestelde vesten werden geleverd. Dat is intussen gebeurd. Elke militair die nu ingezet wordt voor de operatie Vigilant Guardian beschikt nu over een eigen kogel- en scherfwerende vest. De Amerikaanse vesten worden momenteel verpakt om ze vervolgens tegen eind 2017 allemaal terug te geven aan de Amerikanen”, zegt de persdienst van Defensie.

Kogel- en scherfwerend

Op de vraag of onze militairen dan zelfs geen kogelwerende vesten hadden, zegt Defenie: “Operationeel materiaal, waaronder kogel- en scherfwerende vesten, wordt steeds aangekocht in de aantallen die tegemoetkomen aan een duidelijke behoefte. Dat betekent dat er vooral rekening gehouden werd met de inzet in buitenlandse operaties en de noden van het wachtpersoneel, de ontmijningsdienst DOVO, enzovoort. Sinds de verhoogde terreurdreiging is echter plots een grootschalige inzet in eigen land op het voorplan gekomen.

18 kilogram zwaar

Er waren kogelwerende vesten genoeg stock. Die bieden een uitstekende bescherming, maar hebben als nadeel dat ze een stuk minder ergonomisch zijn dan de moderne vesten die de militairen nu dragen. Onder meer omdat ze veel zwaarder wegen (ongeveer 8 kilogram). Dat zijn nog niet de zwaarste, want de meest beschermende exemplaren, met staalplaten op de voor en achterzijde, wegen zo’n 18 kilogram.

Defensie sloot daarom een overeenkomst met de Amerikaanse autoriteiten om lichtere kevlaresten, die even goed beschermen tegen kogel- en scherfinslagen, te lenen. Die moderne kakivesten wegen ‘maar’ een paar kilogram.

Uit welk materiaal ze exact gemaakt zijn, tegen welke inslagen ze allemaal beschermen en wat de prijs per vest is, daarover communiceert defensie niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen