337 illegale schildpadden sterven door uitdroging: man riskeert jaar cel

© rr

Een man uit Kortrijk riskeert een jaar cel omdat hij illegaal schildpadden heeft ingevoerd. De schrijnende situatie waarin ze leefden, werd alle 337 dieren fataal.

eva

De 337 Moorse landschildpadden, een beschermde diersoort, zaten opeengestapeld in een garagebox in Kortrijk. Het waren buren die de politie inlichtten omdat ze uit de garagebox gekrab hoorden. De huurder, een dertiger van Marokkaanse afkomst uit Kortrijk, werd gevraagd om ter plaatste te komen, maar de politie betrapte M.T. op 7 september vorig jaar op heterdaad toen hij de schildpadden aan het inladen was in zijn wagen. De politie trof de dieren aan in een schrijnende situatie. “De dieren hadden geen water en geen licht. De schildpadden waren mager, uitgedroogd en geïnfecteerd met spoelworm. Dat was één dier al fataal geworden”, aldus de openbare aanklager.

85.000 euro om dieren te redden

De dieren werden daarna snel overgebracht naar het opvangcentrum voor reptielen in Zuienkerke, maar ondanks de grote inspanningen konden de schildpadden niet gered worden, hoewel de vzw 85.000 euro geïnvesteerd om de dieren te helpen. Dat bedrag wil de vzw, die leeft van giften, nu terug zien van de beklaagde. De Belgische Staat eist bijna 15.000 euro schadevergoeding.

Voor de illegale invoer van de schildpadden uit Marokko en de inbreuken op dierenwelzijn riskeert de beklaagde bovendien nog eens een celstraf van een jaar. Hij gaf toe dat hij vanuit zijn thuisland 36 schildpadden binnensmokkelde, maar de 301 andere zou hij naar eigen zeggen bijgehouden hebben voor iemand anders. Een naam of contactgegevens van die persoon gaf hij echter niet.

De man werd eerder al veroordeeld voor drugsfeiten en de rechter verdenkt hem ervan dat hij een nieuwe manier had gevonden om gemakkelijk aan geld te raken. Dat werd door de verdediging betwist. “Hij was van plan om de schildpadden te verkopen voor amper vijftien euro meer dan hij er zelf voor had betaald, het ging dus niet om groot geldgewin”, aldus zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke. De beklaagde hoopt op een werkstraf. Vonnis op 16 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen