De ideale noodoefening: valse bommelding op ‘fuif’ stelt hulpdiensten op de proef

© edp

© edp

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een valse bommelding met als gevolg een evacuatie van de fuifzaal op de Bevegemse Vijvers was gisteren het concept van een grootscheepse noodoefening. Bedoeling was om brandweer, politie, ziekenhuis, Rode Kruis... te laten samenwerken.

Eric De Pessemier

Gisteren organiseerde de stad Zottegem samen met de lokale hulp- en veiligheidsdiensten en zes Zottegemse scholen een fuif voor de laatstejaarsscholieren. Daarbij werd een realistische noodsituatie in de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers gesimuleerd. “Bedoeling was om de reactie van onze diensten te evalueren en bij te sturen waar nodig, zodat we zo goed mogelijk voorbereid zijn als er zich ooit een echte ramp zou voordoen”, lichtte burgemeester Jenne De Potter (CD&V) op de persconferentie toe.

Cruciale oefening

Om de simulatie zo realistisch mogelijk te maken, werd een beroep gedaan op de laatstejaars en leerkrachten van de zes Zottegemse middelbare scholen. De stad organiseerde een namiddagfuif, die om 14 uur onderbroken werd. Ze kregen de mededeling dat de fuif voortijdig gestopt werd en dat ze zich naar de dichtstbijzijnde nooduitgang dienden te begeven.

“Zo’n noodoefening is echt cruciaal voor onze hulp- en logistieke diensten om hun kennis op het terrein uit te rollen en de noodzakelijke ondersteuning tijdens een ramp uit te testen”, ging De Potter door. “Ook de leerlingen konden er wat van opsteken, want die oefening maakte hen bewust hoe zij het best reageren tijdens noodsituaties en wat ze kunnen doen om die te voorkomen.”

Aan enkele leerlingen werd gevraagd om in een “gespeelde” paniek weg te lopen. Het was aan de hulpdiensten om de jongeren terug te vinden. Ook speelden enkele leerkrachten voor verontruste ouders. Zij konden naar een speciaal telefoonnummer bellen waar ze op de crisisdienst terechtkwamen. Het AZ Sint-Elisabeth ving jongeren op die zogezegd tijdens de evacuatie lichtgewond raakten. De lokale politie moest onder meer een perimeter instellen en die vrijhouden en de bom zoeken in de fuifzaal. Zelfs aan de regionale pers werd gedacht. Die werd gespeeld door studenten Maatschappelijke Veiligheid van hogeschool Vives.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen