Zware straffen voor gangsters die hoogbejaarde broer (96) en zus (92) overvallen en knevelen: “Geen excuses nodig, dat ze hier maar gewoon wegblijven”

© fvv

De twee gangsters die vorig jaar een bejaarde broer (96) en zus (92) uit Mariakerke twee keer met geweld hebben overvallen, zijn gisteren veroordeeld tot acht en zes jaar cel. Excuses willen Frans en Godelieva Bafort niet: “Zolang ze hier maar wegblijven.”

sander luyten

“Het zijn zulke lieve mensen” en “Het zouden mijn grootouders kunnen zijn”. Dat zeiden twee jongemannen aan de politie over Frans en Godelieva Bafort uit de Molenwalstraat in Mariakerke. Praat na de vaak, want die ‘gevoelens’ weerhielden het gevaarlijke duo er niet van de hoogbejaarde broer en zus twee keer op korte tijd te overvallen. Frans lieten ze zelfs voor dood achter.

Nog vóór de overvallen had een van de twee mannen de broer en zus al verschillende keren opgelicht. In de handelszaak onder de woning van Frans en Godelieva moesten werken worden uitgevoerd en steeds vroeg de jongeman geld voor werken die niet gebeurden. Op een keer troggelde hij de vrouw 1.400 euro af voor “elektriciteitswerken in de straat”. Vermoedelijk nam hij toen ook ongezien de sleutel van de achterdeur mee.

Geld bestemd voor veiligheidsdeur

Langs daar kwam hij in oktober 2016 het huis binnen, samen met een oude schoolvriend. De weerloze broer en zus werden gekneveld met duct tape en de gangsters gingen aan de haal met 15.000 euro. Ironisch genoeg lag dat geld klaar om te investeren in een nieuwe veiligheidsdeur.

© fvv

Eind november stonden de gangsters opnieuw in het huis. Opnieuw werden broer en zus vastgebonden. Frans lag op grond en raakte onderkoeld. De toegesnelde hulpdiensten dachten zelfs even dat hij overleden was. Godelieva kreeg kloppen en schoppen en werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Vader vond het verdacht

Het was uiteindelijk dankzij de vader van een van de twee boeven – hij vond dat er verdacht veel geld op de rekening van zijn zoon stond – dat de daders werden opgepakt. Ze werden gisteren veroordeeld tot respectievelijk acht en zes jaar cel; iets minder dan de negen en acht jaar die het parket enkele weken geleden had gevorderd.

Bij het horen van het vonnis reageert Godelieva opgelucht. “Heel goed dat ze zo lang naar de gevangenis moeten, want als ze dat bij mij doen, doen ze het ook bij andere mensen. Hun excuses heb ik niet nodig. Ik wil dat ze hier wegblijven.”

Diepe wonden

Hoe kranig ze zich ook houden, de feiten hebben volgens hun advocaat en vriend Karel Peeters wel degelijk diepe wonden geslagen. “Frans was een kranige 90’er die tot voor kort nog met de auto reed. Als hij nu vanuit de slaapkamer roept en zijn zus niet meteen antwoordt, wordt hij angstig.”

Tot slot: andere dieven moeten niet denken dat in de Molenwalstraat nog iets te rapen valt. “Er woont permanent iemand bij ons in, het geld staat op de bank en alle deuren zijn op slot”, verzekert Godelieva.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen