Lesgever bekroonde hondenschool: “We leren onze honden lezen en schrijven”

© MCO

Steven Boelens uit Evergem en zijn Mechelse herder Nox Ter Masdjano kaapten onlangs het goud weg op het Belgisch kampioenschap ‘Gehoorzaamheid voor honden met een stamboek’. Het gouden duo traint samen in de Waarschootse hondenschool De Gehoorzame Hond.

Matthias Colpaert

Een Waarschootse sportclub heeft een Belgisch kampioen en u wist er waarschijnlijk nog niet van. Maar Steven Boelens en de driejarige Mechelse herder Nox gingen met het goud aan de haal tijdens het Belgisch kampioenschap voor raszuivere honden in Lanaken. “Nox en ik traden aan in Programma 1, dat is de op een na hoogste categorie. Maar de zege binnenhalen met een driejarige hond, geeft natuurlijk veel hoop voor de toekomst”, zegt Evergemnaar Steven die zelf ook lesgeeft bij de Waarschootse hondenschool De Gehoorzame Hond. “We zijn een club die zoals onze naam doet vermoeden hard inzet op lessen gehoorzaamheid. Iedereen is hier welkom op voorwaarde dat de hond kan samenwerken met andere honden”, zegt voorzitter Marnix Vermeire die zelf tiende werd in de hoogste categorie met zijn briard Isha De La Maison Echaruq.

Alle rassen

“In de laagste categorieën zie je alle rassen, ook de gezelschapshonden. Het is pas in de hogere categorieën dat de werkhonden, zoals de Mechelse herder, een streepje voor hebben.” Wat Nox en Steven in Lanaken klaarspeelden is dus meer dan een wedstrijdje “zit!” of “apport!”. “We leren de honden als het ware lezen en schrijven. Tijdens wedstrijden komen de honden en hun begeleiders voor probleemsituaties te staan. Die zijn altijd anders en het is dus een kwestie van samen met de hond de situatie in te schatten en een oplossing te zoeken”, zegt Steven.

Geen geroep of geblaf

En luisteren, dat betekent ook een flinke scheut discipline. Al hoor je op de terreinen van De Gehoorzame Hond in Oostmoer geen geroep, en ook geen geblaf.

“We leren de honden in alle rust omgaan met elkaar en dan moeten de trainers hun stem ook niet verheffen. Aan de hand van heel gerichte oefeningen en speeltjes werken we bij elke hond op enkele werkpunten. En wat het uiteindelijke doel is van het baasje, kiest die uiteraard zelf. De ene wil Belgisch kampioen worden, terwijl de andere al tevreden is dat de hond rustig onder tafel blijft liggen op het terras”, zegt Marnix.

Hondenschool De Gehoorzame Hond, Oostmoer 2 in Waarschoot. www.gehoorzamehond.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen