Duikboot uit WO I met 23 lichamen aan boord gevonden in de Noordzee

Wetenschappers hebben in een Belgisch deel van de Noordzee een bijna intacte duikboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. De onderzoekers gaan er bovendien van uit dat de lichamen van de 23 bemanningsleden nog aan boord zijn. Dat maakte de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé dinsdagochtend bekend.

jdb/pom

Het wrak ligt op een maximale bodemdiepte van dertig meter, maar de exacte locatie wordt niet bekendgemaakt, wellicht om avonturiers op afstand te houden. “De duikboot is in zo’n goede staat, dat we ervan uitgaan dat al die lichamen nog aan boord zijn”, klinkt het bij Decaluwé. “In zo’n duikboot zaten standaard 22 bemanningsleden en een commandant.”

Het zou gaan om een duikboot van het type UB-II, een Duits vaartuig uit de Eerste Wereldoorlog. Hoewel de boot in goede staat is, zijn er her en der ook wel beschadigingen te zien op het wrak, vooral aan de boeg. Volgens de onderzoekers zou dat te wijten zijn aan de ontploffing van een contactmijn.

Van de elf bekende gezonken duikboten in de Belgische wateren zou dit het best bewaarde exemplaar zijn.

Al elfde duikboot

Thomas Termote is de duiker-archeoloog die al naar het wrak dook. Dat gebeurde in het begin van de zomer. “Dit is de elfde duikboot die we in het Belgische deel van de Noordzee vinden. Maar het is wel het best bewaarde. Het wrak is nog intact. Zelfs de toren en de periscoop staan er nog op. Daardoor spreekt dit wrak zo tot de verbeelding.”

Begin juni was er al een heel sterk vermoeden van het Duitse wrak. Toen is met een multibeam “gezien” dat er iets interessants op die plaats lag. Een multibeam is een apparaat, dat vooral dient om de afstand tot de zeebodem te berekenen. De multibeam zendt meerdere geluidspulsen uit. De weerkaatsing van die signalen geeft aan of en wat er op de zeebodem ligt.

Op wrakkendatabank van de Vlaamse Hydrografie kan je klikken op een kaart met alle wrakken in de Noordzee. Lees verder onder afbeelding.

Zelfs vliegtuigen

“De bodem van onze Noordzee ligt vol wrakken”, zegt Thomas Termote. “Alles samen toch 300. Het gaat om zeilboten, jachtboten, bommen, duikboten maar ook vliegtuigen. Dat is behoorlijk veel voor een oppervlakte van 1.440 vierkante kilometer.”

Wanneer het wrak niet in een vaargeul ligt of voor een havenmonding, mag het daar gewoon blijven liggen. “Een wrak bovenhalen kost zeer veel geld. En waarom zou je zo’n gevaarte ophalen? Een wrak doet meer goed dan kwaad”, zegt Thomas Termote. “Je moet weten: de bodem van onze Noordzee is een kale vlakte. Daar is niet veel leven op. Maar rond een scheepswrak wel. Dan komen daar eerst anemonen op en dan komen de wrakvissen, zoals kabeljauw en wijting. Daardoor trekken onze Noordzee-wrakken zoveel recreatie-vissers. En ook duikers.”

Zeemansgraf niet beroeren

Het wrak van de Duitse onderzeeër is nog niet geïdentificeerd. Dat zal pas kunnen na analyse van de schroef. “De lijken van de Duitse soldaten blijven in het wrak. Want aan een zeemansgraf raak je niet”, zegt Thomas Termote.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen