Zo snel kan het gaan: na drie dagen op Instagram, trekt Mieke (37) nu richting Fashion Week

© credit

In februari trekt Mieke Boes (37) naar de fashion week in Milaan om er haar juwelenlijn te presenteren. “Ik heb eerst een week lang alles gecheckt om zeker te zijn dat het serieus was voor ik toehapte.”

Dieter De Milde en Junior Verbeeke

Ze is pas enkele jaren bezig met het ontwerpen van juwelen en moet haar opleiding tot goudsmid nog afronden, maar in februari staat ze wel al tussen enkele veelbelovende ontwerpers op de Fashion Week in Milaan. De Brugse Mieke Boes werkte tien jaar terug nog in een bloemenzaak in Knokke en maakte toen geregeld een praatje met de buren die een juwelenwinkel hadden. “Dat klikte zo goed dat ze vroegen of ik geen zin had om voor hen te komen werken toen de bloemenzaak ermee ophield”, zegt Mieke. “Ze waren gespecialiseerd in tweedehands goud en diamant en na een korte inleiding was ik er ook mee weg.” Al raakte ze na een tijdje uitgekeken op de juwelenhandel. “Mijn bazin, Brigitte Schelstraete, stelde me toen voor om de opleiding goudsmid te volgen en in het tweede jaar kreeg ik het idee om een ring te ontwerpen.” Dat doet ze enigszins anders dan andere ontwerpers. “Ik vertrek vanuit de mens en niet vanuit het juweel en hou me daarvoor vast aan vier basisvormen.”

Acht vrouwen

De eerste lijn heet ‘Don't be a square’. “Daarvoor heb ik acht vrouwen gezocht die ik ken die niet kortzichtig zijn en van daaruit maakte ik de stukken.” Al had ze van de huidige marketingtrends minder kaas gegeten. “Een vriendin raadde me aan om mijn werk op Instagram te zetten maar ik vond dat een medium voor tieners”, lacht ze. “Uiteindelijk kreeg ze me toch overtuigd en experimenteerde ik met wat hashtags.”

Amper drie dagen later kreeg ze een telefoontje uit Milaan. “Ene Gloria van Artistar die vertelde dat ze ontwerpers van over de hele wereld zochten om hun werk een jaar lang te promoten, startend met een expositie op de fashion week in Milaan. Ze vond mijn collectie zeer sterk en vroeg of ik interesse had.” Ondanks de lof ging Mieke niet meteen op het aanbod in. “Ik dacht eerst in alle eerlijkheid dat het om zo'n oplichtingspoging ging van internetcriminelen. Zoiets hoor je tegenwoordig wel vaker. Ik heb een week de boot afgehouden maar ze bleef terug bellen en nadat ik alles grondig gecheckt had heb ik toegestemd.” Het vliegtuig naar Milaan is al geboekt. “De laatste dag is er een gala-avond waar je verwacht wordt aanwezig te zijn en dan komen vertegenwoordigers van Vogue langs om prijzen uit te reiken voor de sterkste ontwerpers. Die mensen zullen ook enkele heel mooie kansen krijgen.” Al ligt ze niet wakker van de overwinning. “Ik ben vooral zeer blij dat mijn ideeën in de smaak vallen, al zal ik een eventuele prijs natuurlijk niet afslaan.” (lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen