Yordi wil wereldrecord ‘pakjes leveren met een drone’ verbreken

© efo

Eind deze maand onderneemt student Yordi Verbeeren een poging om het wereldrecord pakjes leveren via een drone te verbeteren. “Om het systeem te promoten”, luidt het.

Edwin Fontaine

Yordi Verbeeren zit in zijn laatste jaar luchtvaart aan de Vives-hogeschool in Oostende. De 19-jarige uit Asse is helemaal in de ban van drones of onbemande vliegtoestellen. “Via onze studentenvereniging Euroavia willen we aan een breed publiek tonen dat het vervoer van goederen, in dit geval pakjes, via onbemande vliegtoestellen de toekomst is. Ons land kan wel iets bewijzen binnen de onbemande luchtvaart.”

Chocolade

Het huidige wereldrecord ‘longest cargo delivery’ staat op 15 kilometer, maar daar wil Yordi er minstens 60 bij doen. “Met een DT18, een toestel van 2,5 kilogram willen we een pakje bezorgen. In ons geval gaat het om chocolade, een typisch Belgisch product dat we in de romp van het toestel zullen vervoeren.”

Enige nadeel: er mag in ons land niet gevlogen worden met onbemande toestellen. “Ik ben vijf maanden bezig geweest met de papierwinkel voor deze recordpoging en kon ze uiteindelijk realiseren dankzij de militairen. Op het strand van Lombardsijde, middenin afgesloten militair gebied, laten we de drone opstijgen. Het toestel legt een parcours af boven zee en keert terug naar het strand.”

Topsnelheid

Yordi deed al een testvlucht met het toestel dat al gauw 60.000 euro kost en waarvan er in ons land slechts vijf toestellen zijn.

“De wind is geen probleem want het kan windsnelheden aan tot 40 kilometer per uur. En met een klimsnelheid van 1 meter per seconde een topsnelheid van 65 kilometer per uur is dit echt wel een toptoestel. Volgende week is het zover en ondernemen we de recordpoging die ook zal gefilmd worden. Daarna zouden we dat zelfde wereldrecord ook zelf scherper willen stellen. Met de toestellen kun je tot 120 kilometer ver vliegen. We zouden in Toulouse, de thuisbasis van de Franse producent van de DT18, in 2018 een nieuwe poging willen wagen. Uiteraard kan het over zee ook misgaan. In dat geval stort het toestel neer. Maar dat is onwaarschijnlijk want het toestel heeft 16.000 vlieguren en ik word bijgestaan door een piloot van de fabrikant.”

AED-drone

Toch is het Yordi niet te doen om de titel van het Guiness Book of Records. “Zo'n wereldrecord moet de ogen van de mensen openen voor de talloze toepassingen. Het inzetten van drones door brandweer en politie gebeurt al, maar ook medicatietransporten behoren tot de mogelijkheden. En bij hulpdiensten kan een drone sneller ter plaatse zijn en al hulp bieden via een ingebouwd AED toestel. In Noorwegen is er al een eiland waar de pakjes per drone bezorgd worden.”

De recordpoging vindt volgende week plaats, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen