Man schiet ex met drie kogels neer: “Ik wou haar alleen schrik aanjagen”

© pdv

De 34-jarige Adem A. uit Aalst verscheen dinsdag voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde op beschuldiging van moordpoging en bedreiging. Op 23 oktober 2015 schoot hij zijn ex met drie kogels neer. De vrouw overleefde als bij wonder de aanval.

Paul Darragas

“Ze heeft mij belachelijk gemaakt”, zo verklaarde Adem A., nadat zijn vriendin Christine D.C. (45) hem op 14 oktober 2015 de bons had gegeven. Een week later, op vrijdag 23 oktober, wachtte hij haar 's avonds aan haar woning in de Koppenhollestraat in Moerbeke op. Toen de vrouw de oprit opreed, sprong hij uit de struiken en bedreigde hij haar met een pistool. “Ik eiste dat ze uit haar auto zou stappen, maar dat deed ze niet”, vertelde Adem A. “Daarop heb ik mijn pistool getoond met de bedoeling om haar schrik aan te jagen. Ze reed achteruit en toen ging alles in een flits. Ik heb twee keer gevuurd en toen ze de straat wou uitrijden, heb ik nog een derde keer geschoten. In was mezelf niet. Ik was in shock.”

Goede engelbewaarder

Het slachtoffer had schotwonden in de linker bovenarm, linker schouder en in haar linker zijde. Ondanks de zware verwondingen overleefde ze als bij wonder de aanval. Of zoals openbaar aanklager Eva Brantegem het verwoordde: “Mevrouw, u hebt enorm veel geluk gehad en het kan niet anders of u hebt een ongelooflijk goede engelbewaarder.”

Adem A., die van Turkse afkomst is en sinds 1997 in België woont, verdiende de kost als aannemer. Begin 2014 leerde hij Christine D.C. kennen en in de zomer van dat jaar gingen ze samenwonen. Nadat zijn aannemersbedrijf op de fles was gegaan, wou hij geld verdienen met het kopen en renoveren van woningen. Hij kon zijn partner en haar dochter overtuigen om mee in zijn projecten te investeren.

Zakelijke afrekening

Maar op 14 oktober 2015 maakte Christine D.C. plots een einde aan de relatie. “Omdat bleek hij aan haar dochter zat”, verduidelijkte advocaat Filip Van Hende. “Maar hij had geen pijn aan zijn hart, wel aan zijn portemonnee. Zowel mijn cliënte als haar dochter hadden in zijn projecten geïnvesteerd en hij was bekommerd om de geldverdeling. Kortom, dit is geen passionele moordzaak, maar een zakelijke afrekening en een schoolvoorbeeld van voorbedachtheid. Zelfs in aanwezigheid van de politie verklaarde hij de week voordien dat hij haar zou vermoorden als ze geen financiële tegemoetkoming zou doen. Die avond van de feiten wachtte hij haar geduldig op en schoot hij tot drie keer toe waarbij ze drie keer aan de dood ontsnapte. Eigenlijk gaat het om een drievoudige moordpoging.”

Smeken om antwoorden

Het openbaar ministerie vordert een effectieve gevangenisstraf van achttien jaar. De verdediging betwist de voorbedachtheid en vraagt de rechtbank om milder te zijn. Advocaat Katrien Van der Straeten: “Zonder enige uitleg werd de relatie beëindigd en cliënt smeekte om antwoorden en hunkerde naar een gesprek. Ten einde raad ging hij naar de woning van Christine en natuurlijk had hij geen wapen op zak moeten hebben. Hij heeft wel nooit de bedoeling gehad om te doden. Had hij dat gewild, dan had hij wel in het hoofd geschoten.”

Uitspraak op vrijdag 6 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen