Leden hondenbrigade met elkaar in de clinch

Het Antwerpse parket voert een onderzoek naar mogelijke wanpraktijken binnen de hondenbrigade van de Antwerpse politie. Leden van het team beschuldigen elkaar van pesterijen, racisme en gesjoemel. Zo zouden er meer verdovende middelen circuleren dan “nodig voor de training van drugshonden”.

joris van der aa en sam reyntjens

Binnen het hondenteam waren er de voorbije jaren span­ningen ontstaan tussen verscheidene kliekjes. Die zijn ontaard in een ware oorlog. Zo beschuldigt inspecteur N.F., die als gespecialiseerde hondentrainer al jaren het gezicht is van de hondenbrigade, een aantal collega’s van racistische pesterijen. Volgens onze bronnen bij de politie is die klacht van N.F., die een Pakistaanse vader en een Belgische moeder heeft, niet helemaal uit de lucht gegrepen. Maar de tegenstanders doen de klacht van de allochtone inspecteur af als wraak, omdat ze “niet langer wilden meewerken aan zijn fraude en gesjoemel”. Zo zouden er binnen het hondenteam opvallend grote hoeveelheden hondenvoer worden aangekocht, zouden er ten onrechte hotelkosten worden teruggevorderd van de politie én zouden er meer verdovende middelen circuleren dan “nodig voor de training van drugshonden”.

Het onderzoek naar mogelijke wanpraktijken, racisme en pesterijen binnen de hondenbrigade van de lokale politie van Antwerpen, loopt sinds mei.

Vrouw van agent

N.F. heeft ook een eigen opleidingscentrum voor honden en volgens zijn collega’s zou hij tijdens zijn werkuren voor de politie vooral voor zijn eigen bedrijf werken. Sterker nog, bij de aanschaf van politiehond Randy in 2016 zou hij het dossier zo hebben gemanipuleerd dat het ­college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen nietsvermoedend overging tot de aankoop van een politiehond bij … de vrouw van de betrokken politieman. De aanschafprijs van de politiehond bedroeg 4.500 euro.

Politiewoordvoerder Wouter Bruyns erkent dat er problemen zijn bij de hondenbrigade van de Antwerpse politie. De Dienst Intern Toezicht is al enkele maanden bezig met een onderzoek naar mogelijke wanpraktijken. Twee leden van de hondenbrigade, onder wie inspecteur N.F., kregen tijdelijk een andere functie binnen het korps in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Over de klachten wil Bruyns geen uitspraken doen. “Uit het onderzoek zal blijken welke verhalen kloppen en welke niet.”

Ook het Antwerpse parket voert een onderzoek, zo bevestigt woordvoerder Lentle Jespers. “Het parket is bezig met een opsporingsonderzoek om na te gaan of er strafbare feiten zijn gepleegd.”

Inspecteur N.F. was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen