Koopjes bij de overheid: zo koop je auto’s van criminelen of in beslag genomen juwelen voor een prijsje

De Fin Shop van de FOD Financiën stopte dinsdag met de verkoop van flessen alcohol nadat drie mannen vergiftigd raakten na het drinken van rode wijn waarin amfetamines en vloeibare xtc zaten. De fles was gekocht bij de Fin Shop van Gembloers. Maar wat is die Fin Shop eigenlijk? Koop je er enkel spullen die in beslag genomen zijn bij criminelen? En kan je er koopjes doen?

tg

In 2010 werd in Haren (Brussel) een eerste Fin Shop geopend en die bleek groot succes finshop.brussels@minfin.fed.be . Nadien werd beslist om een soortgelijk opslag- en verkoopcentrum voor Vlaanderen en Wallonië op te richten. Voor Vlaanderen viel de keuze op Bornem finshop.bornem@minfin.fed.be, in Wallonië werd het Gembloers finshop.gembloux@minfin.fed.be . Het is in die laatste winkel dat de fles wijn werd gekocht waarin drugs zaten.

Worden die spullen niet gecontroleerd voor ze verkocht worden?

Alcoholische dranken kunnen niet gecontroleerd worden zonder de flessen te openen. En flessen die geopend zijn, kunnen niet meer verkocht worden. “Flessen die dicht zijn, worden dus niet gecontroleerd op inhoud. Omdat het gewoon niet mogelijk is”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. Zaken die in beslag genomen zijn, zoals auto’s, zijn in het kader van het onderzoek waarbij ze betrokken waren wel grondig onderzocht. Zeker als het om spullen gaat uit een drugsdossier. Alles wordt verkocht in de toestand waarin de goederen zich bevinden.

Kan iedereen in de Fin Shops terecht?

Iedereen kan als klant terecht in de Fin Shops of kan je ook online kopen in de webshop. Je moet dan wel eerst een account aanmaken. De winkels zijn maar af en toe open, kijk best op de website naar de openingsdagen en welke koopjes er zijn.

Daarnaast zijn er ook geregeld openbare verkopen van onder meer voertuigen maar ook bijvoorbeeld van renpaarden die in beslag zijn genomen. Iedereen kan er terecht. Bij die openbare verkopen moet je op een lot bieden. In de winkel of in de webshop kan je meestal per stuk kopen.

Waar komen al die goederen vandaan?

Het gaat voor alle duidelijkheid niet allemaal om spullen die in beslag genomen zijn bij criminelen. Maar zitten er natuurlijk wel tussen. Maar het gaat evengoed om goederen die niet langer door de overheid gebruikt worden, zoals kantoorbenodigdheden of meubelen. Of verbeurdverklaarde goederen zoals auto’s of boten uit financiële dossiers bijvoorbeeld. En goederen uit erfloze nalatenschappen. Mensen die sterven maar geen enkele erfgenaam hebben of geen testament hebben nagelaten. Die goederen worden dan eigendom van de Staat en worden hier verkocht.

Waar kan je de verkoopsvoorwaarden vinden?

Die staan op de detailpagina van het artikel in de webboetiek finshop.belgium.be. Bij openbare verkopen staan er bijvoorbeeld de technische kenmerken van een voertuig op. Wat er nooit op staat is de oorsprong van goederen. U zal dus nooit weten of er met de wagen die u koopt een gewapende overval is gepleegd.

Hoe zit het met de garantie?

De artikelen worden verkocht zonder enige garantie dat ze naar behoren functioneren.

Welke openbare verkopen zijn er?

Bij een openbare verkoop kunt u op de dag van de verkoop bieden per lot. De loten worden toegewezen aan de hoogste bieder. Voor sommige openbare verkopen moet u zich op voorhand inschrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om loten werkmateriaal of kledij. Maar ook een auto, fietsen, bromfietsen, stroomgroepen en noem maar op. Maar even goed een afgedankte boot van de douane of scheepvaartpolitie. Die zaken zijn vooraf te bezichtigen.

Hoe kan men bieden?

Bij een bieding onder gesloten omslag kunt u tijdens een bepaalde termijn een bod doen. Na die termijn worden de omslagen met de biedingen geopend op een zitdag en worden de loten aan de hoogste bieder toegewezen.

Bij een bieding per mail kunt u tijdens een bepaalde termijn per mail een bod doen. Na die termijn worden de loten toegewezen aan de bieder die per mail het hoogste bod gedaan heeft.

Is wat ik koop goedkoper dan wanneer ik het in de winkel zou kopen?

Het gaat voor alle duidelijkheid meestal om zaken die al gebruikt zijn, tweedehandsgoederen dus. Onlangs nog werd een oude Masarati verkocht voor 28.200 euro. Een absoluut koopje. Wie even op de website kijkt zal zien dat er momenteel onder andere damesuurwerken van Rodania te koop zijn waar het kaartje met de winkelprijs nog aan hangt. Voor een uurwerk van 159 euro winkelprijs, betaalt u nu 95 euro, een ander van 149 euro kost hier 89 euro. Een zonnebril van Ralph Lauren of Tag Heuer, winkelprijs minimum 100 euro, kost hier 69 euro. Deze spullen zijn wel allemaal nieuw en kunnen per stuk worden gekocht. Zoals in een gewone winkel. Wie op koopjesjacht is, komt hier zeker aan zijn trekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen