© rr

‘Maya de Bij’ & co laten wel vaker schunnige afbeeldingen zien

Maya de Bij leert kinderen over de bloemetjes en de bijtjes. Letterlijk, verwachten ouders van kijkers. Niet figuurlijk. Toch was dat exact wat ze te zien kregen: een tekening van een penis. Toen een Amerikaanse moeder op de schors van een boom wel zo’n afbeelding zag verschijnen nadat haar dochter via Netflix Maya The Bee keek, uitte ze haar ongenoegen op Facebook.

mrra, sir

Volgens Hans Bourlon, CEO van Studio 100, gaat het om een “misplaatste” grap van een tekenaar. “Dat vermoed ik toch als ik het beeld zie. Ze hebben er wellicht eens goed mee gelachen. Ik heb natuurlijk liever dat ze het niet doen, het is niet professioneel.”

Wie erachter zit, is moeilijk te achterhalen omdat het in verschillende studio’s is gebeurd. “Misschien in Parijs, waar de decortekeningen worden gemaakt. Ik heb hen alleszins gevraagd of we het beeld kunnen vervangen. Aangezien het op een decorachtergrond is, kan het zijn dat die voor meerdere afleveringen werd gebruikt. Dat maakt vervangen niet evident.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat programmamakers zo’n grap uithalen. Zo had Kabouter Plop vijftien jaar lang een naaktschilderij van kinderen in zijn Melkherberg hangen – een knipoog naar het schilderij van Paul Peel.

© NBO

Maar daar blijft het niet bij. Ook Disney is er al verschillende keren op betrapt op het verstoppen van schunnige beelden in hun kinderfilms. Een greep uit het obscene repertoire dat ook in jouw tekenfilms te zien is:

© NBO

© NBO

© NBO

© NBO

© Disney

© NBO

Mama geschokt door “erg ongepaste tekening” in aflevering van ‘Maya de Bij’

Vrolijke bijtjes, lekkere honing en leuke verhaaltjes voor kindjes. Dat verwacht je wanneer je een aflevering van kinderprogramma ‘Maya De Bij’ opzet. Geen tekening van een penis. Toch was dat exact wat de Amerikaanse Chey Robinson vond bij het bekijken van aflevering 35 van het eerste seizoen in de Studio 100-reeks.

De moeder, die de reeks in het Amerikaans op Netflix bekijkt met haar kind, deed verontwaardigd haar beklag in een Facebookpost. “Dit kan toch niet. Ik vind het ongepast dat dit voorkomt in een kinderserie”, zo schrijft ze op haar sociale media. In een mum van tijd ging haar post viraal en werd het beeld meer dan twaalfduizend keer gedeeld.

“Mensen zeggen dat ik overdrijf”

Niet alleen de tekenaars van ‘Maya de Bij’ krijgen nu een stortvloed van kritiek over zich heen, maar ook Chey moet van zich afbijten, schrijft ze. “Mensen zeggen dat ik overdrijf. Maar ik ben een moeder. Voor volwassenen is dit grappig, dat begrijp ik. Maar er is absoluut geen reden waarom dit moet voorkomen in een kinderserie.”

De tekening is het best zichtbaar wanneer je computerscherm heel helder is en je de oorspronkelijke aflevering ‘Once Upon A Slime’ afspeelt vanaf 5:29. Dan krijg je de schunnige beelden te zien, achter het onschuldige bijtje in de boomstronk.

© nbo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER