Zeker 3.600 studenten in Gent riskeren uit hun huis te worden gezet

© Artur Eranosian

In Gent is het al enkele jaren verboden voor studenten om een woning te delen. Uit een recente enquête blijkt dat zeker 3.600 Gentse studenten illegaal samenhokken. Wie betrapt wordt, moet voor het eind van het semester vertrekken.

rrln

Uit een enquête onder 2.690 Gentse studenten blijkt dat zo’n 5 procent illegaal samenwoont in woningen die daar niet voor bedoeld zijn. Naar schatting studeren er 70.000 studenten in de Oost-Vlaamse hoofdstad. 63.4 procent -of 44.380 personen- woont in de stad. Van hen zitten er zo’n 10.000 niet op een kamer, maar wonen in een appartement of studio. Van die groep zijn er dan weer circa 3.600 die samen met anderen een woning delen. En dat mag niet, tenzij iedere bewoner op dat adres gedomicilieerd is.

Om meer gezinnen naar het stadscentrum te lokken, stelde Gent in juli 2012 een nieuw woonreglement op, waardoor mensen zonder klassieke gezinsrelatie alleen een huis mogen delen als ze daar allemaal gedomicilieerd zijn. Aangezien studenten meestal niet gedomicilieerd zijn op het adres van hun kot - omdat ouders dan hun kindergeld verliezen - mogen zij sindsdien dus geen huis of appartement meer delen.

“De woningmarkt in Gent staat onder druk”, verklaart schepen van wonen Sven Taeldeman aan onze redactie. Het beperkt aantal woningen moet daarom goed ingericht worden. Op bepaalde locaties wil de stad “maximaal inzetten” op gezinnen en dus is het niet de bedoeling dat daar studenten wonen.

Voor einde semester vertrekken

Dat betekent niet dat de jacht op samenwonende studenten is geopend, benadrukt Taeldeman. De dienst Toezicht zal reageren op klachten die binnenkomen, bijvoorbeeld van overlast. Betrapte studenten worden niet direct op straat gezet, zegt de schepen verder. Dat gebeurt met “voldoende menselijkheid”. Studenten krijgen tot het eind van het nieuwe semester -januari of september- de tijd om te vertrekken.

Maatwerk

De maatregel neemt niet weg dat Gent met alle liefde zijn studenten huisvest,aldus Taeldeman nog. Maar de buurt moet dat wel aankunnen. De stad gaat dan ook het aanbod van de studentenhuizen verruimen op welgekozen plekken. “Het is maatwerk”, klinkt het. “Zowel voor de omvang van de gebouwen als het aantal studenten.” De nieuwe studentenpanden beloven een combinatie te worden van kamers en studio’s. Bovendien worden er gemeenschappelijke ruimtes voorzien, zodat er “zowel gezelligheid als comfort” voor de student is. Momenteel staan er een duizendtal kamers en studio’s op de planning.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen