Direct naar artikelinhoud
Politiek

Brussels Parlement schenkt vertrouwen aan de regering

De cdH van fractieleider Cerdexhe wou met een onthouding een 'signaal' geven aan de regering-Vervoort.Beeld BELGA

De Brusselse regering heeft  het vertrouwen gekregen van het Brussels Parlement. Dat gebeurde meerderheid (52) tegen oppositie (34), met een onthouding van Ahmed El Khannouss van het cdH. De partij wil daarmee het signaal geven dat de regering absoluut werk moet maken van volledige transparantie en van de uitvoering van het volledige regeerakkoord.

De stemming kwam er na de ongewone demarche van minister-president Rudi Vervoort maandag aan het einde van zijn regeringsverklaring. Hij vroeg toen dat het Brussels Parlement de Brusselse regering het vertrouwen zou schenken, na de gebeurtenissen van afgelopen zomer - het Samusocial-schandaal en de politieke crisis in Franstalig België nadat de cdH-voorzitter de PS uit de regeringen in het zuiden van het land wilde. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kamer, is het in het Brussels Parlement niet de gewoonte dat de regering het vertrouwen vraagt na de beleidsverklaring bij de start van het parlementaire jaar.

Geen stemming maar daden

In zijn stemverklaring benadrukte cdH-fractieleider Benoît Cerexhe dat het cdH het werk van de regering niet zal blokkeren omdat er nog te veel uitdagingen zijn en werk op de plank ligt. 

"Het vertrouwen wordt niet herwonnen door een stemming, maar door daden", hield hij minister-president Vervoort voor. "Uw beledigingen van gisterenavond hebben niet geholpen. We zullen u beoordelen als scheidsrechter van deze regering, als behoeder van het regeerakkoord, van alle punten van het akkoord, ook inzake kinderbijslag en transparantie. Om u hieraan te herinneren zal één lid van onze fractie zich onthouden."

Schijnhuwelijk

MR-fractieleider Vincent De Wolf probeerde eerst nog tevergeefs de vertrouwensmotie te amenderen zodat expliciet naar de depolitisering van de administratie verwezen werd. Daarna riep hij DéFI en cdH nogmaals op om de regering het vertrouwen niet te schenken, eveneens zonder succes. 

Bruno De Lille (Groen) wees erop dat de regering eigenlijk niet het vertrouwen van het parlement vroeg, maar van het cdH, dat door het stof moet en moet beloven verder braaf aan het handje te lopen. "Dit is geen vertrouwen, maar een schijnhuwelijk, en daar zijn we als groenen tegen", zei hij. 

'Dit is geen vertrouwen, maar een schijnhuwelijk, en daar zijn we als groenen tegen'
Bruno De Lille (Groen)

Johan Van den Driessche hield de Vlaamse meerderheidspartijen Open Vld, CD&V en sp.a voor dat ze in een unieke situatie zitten en afstand kunnen nemen van het PS-beleid. "Er is geen vertrouwen binnen de regering. We hebben twee jaar stilstand in het verschiet", voorspelde hij. "De orkanen Yvan en Pascale hebben zwaar toegeslagen. De Brusselse regering is onherstelbaar ontwricht", vond Dominiek Lootens (Vlaams Belang).

'De orkanen Yvan en Pascale hebben zwaar toegeslagen'
Dominiek Lootens (Vlaams Belang)

Keerpunt

Voor Jef Van Damme (sp.a) betekent de stemming een keerpunt. Het is het afsluiten van het politiek circus van de laatste maanden. De vertrouwensstemming betekent voor hem het einde van de ruzies en de terugkeer van de sereniteit. "We moeten werken voor Brussel en de Brusselaars", aldus de sp.a'er, die naar de lage-emissiezone, de kinderbijslag en het woningentekort verwees. Paul Delva (CD&V) wees erop dat de dingen niet meer zoals voorheen zijn: "Er zijn straffe maatregelen nodig."

Voor minister-president Vervoort is de vertrouwensstemming wel degelijk van belang. "Het is een hernieuwing van de wil - al dan niet gedwongen - om het regeerakkoord uit te voeren. Het is van belang dat alle coalitiepartners iets kunnen realiseren dat hen tevreden kon stellen. De stemming kan ook gebruikt worden om een punt te zetten achter een periode." Hij hoopte dat de sereniteit nu zal terugkeren.