Moeder in beroep toch schuldig aan mishandelen baby

© An Nelissen

Het hof van beroep in Gent heeft een vrouw uit het West-Vlaamse Wielsbeke veroordeeld tot 18 maand cel omdat ze haar baby herhaaldelijk zou hebben geslagen. In eerste aanleg werd ze nog vrijgesproken, maar nu kreeg enkel haar inmiddels ex-partner de vrijspraak.

Olivier Scheir

Het dochtertje van P.D. en V.T. werd geboren op 23 november 2013. Toen het kindje enkele maanden later, op 22 januari werd binnen gebracht op de spoedafdeling van het ziekenhuis van Waregem, ging de bal aan het rollen. Het kind bleek onverzorgd, ondervoed en had breuken aan sleutelbeen, schedel, zes ribben, onderbenen en dijbenen die niet door een val veroorzaakt konden zijn. Bovendien waren er in het verleden al meldingen bij Kind en Gezin en een kinderarts.

Buurtonderzoek

Een wetsdokter stelde vast dat de verwondingen het gevolg waren van herhaaldelijk geweld. De rechter in Kortrijk stelde dat ook vast, maar kon niet oordelen wie de slagen had toegebracht en sprak daarom beide ouders vrij. In beroep beval het parket bijkomend onderzoek. Zo werden beide ouders psychiatrisch onderzocht en werd een uitgebreid buurtonderzoek bevolen. Uit dat laatste bleek dat er enkel en alleen werd geroepen naar de baby wanneer de man naar zijn werk was en de vrouw alleen thuis was. Wanneer de man ook thuis was, bleef het altijd stil.

Onderscheid

Ook uit het psychiatrisch onderzoek blijkt dat moeder V.T. geen betrokkenheid toonde naar het kind. De psychiater stelde ook zogenaamd acting out-gedrag vast, waarbij een persoon destructief en agressief handelt, zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen daarvan. Voor P.D. was de psychiater heel wat positiever. Daarop maakte het hof wel een onderscheid in beide ouders. De vrouw werd veroordeeld tot 18 maand cel, waarvan de helft effectief en een boete van 600 euro. De man blijft vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen