Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Duitsland

Extreemrechts AfD zet charmeoffensief in voor homoseksuele kiezers

Alice Weidel, het gezicht van de 'gematigde' AfD-vleugel.Beeld REUTERS

Enkele dagen voor de Duitse parlementsverkiezingen probeert de topkandidate van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD) gericht stemmen te winnen bij de homoseksuele kiezers. AfD "is de enige echte beschermingsmacht voor homo's en lesbiennes in Duitsland", zegt Alice Weidel op de blog 'Philosophia Perennis'.

Opmerkelijk, want eigenlijk loopt de partij niet hoog op met homoseksualiteit. Anderzijds laten sommige AfD-leden geen kans onbenut laten om zwaar uit te vallen tegen vluchtelingen en moslims. De uitspraken van Weidel kunnen in die context gezien worden.

Volgens de lijsttrekster gaat de grootste bedreiging voor homoseksuelen momenteel van moslimmigranten uit. Die wijzen partnerschappen tussen mensen van het gelijke geslacht om religieuze redenen af, aldus Weide

Traditionele gezinsvorm

Weide leeft zelf met haar levensgezellin en twee zonen aan het Bodenmeer. In interviews krijgt ze vaak de vraag waarom zij als lesbische uitgerekend bij een rechtspopulistische partij beland is. 

"Als men eerlijk is, lijkt AfD op het eerste gezicht natuurlijk niet het eerste adres als het om de rechten van homoseksuelen gaat", geeft Weidel toe. Haar partij staat echter "voor recht en orde en voor het vrijwaren van onze vrijheidlievende westelijke cultuur en beschaving." En daarvan profiteren ook homoseksuelen, luidt het.

AfD hecht in haar verkiezingsprogramma grote waarde aan de traditionele gezinsvorm met man, vrouw en kinderen en is tegen voorlichting over homoseksualiteit in het onderwijs.

Extreem vs. gematigd

De partij heeft een dubbel gelaat en schuift ook een man en een vrouw als lijsttrekkers naar voren voor de stembusgang van 24 september. De extreemrechtse vleugel wordt vertegenwoordigd door de 76-jarige Alexander Gauland, die niet verlegen zit om een racistische uitspraak. Het gematigde gezicht is de 38-jarige Weidel, die wordt gerekend tot de sterk gereduceerde stroming van economisch-liberalen binnen AfD.

 De partij maakt na zondag zo goed als zeker haar intrede in het federale parlement en zou volgens recente peilingen zelfs iets meer dan 10 pct van de stemmen halen.