Direct naar artikelinhoud
BOTSWANA

Kudde olifanten geëlektrocuteerd tijdens zoektocht naar drinkwater

Kudde olifanten geëlektrocuteerd tijdens zoektocht naar drinkwater
Beeld Facebook - Elephants Without Borders

Een kudde olifanten is in Botswana op zoek naar een waterplas verstrikt geraakt in een hoogspanningsleiding. De negen dieren werden geëlektrocuteerd. De vermoedelijk uit een nationaal park losgebroken dikhuiden kwamen in de buurt van het dorp Dukwi in het noordoosten van het land per ongeluk met de elektriciteitsleiding in aanraking, verklaarde de woordvoerster van het energiebedrijf BPC, Dineo Tshepiso Seleke.

Toen de eerste olifant tegen een mast liep, moet hij geprobeerd hebben die uit de weg te ruimen, wat dan tot het vallen van de stroomkabel moet geleid hebben. De spanningskabel van 33 kilovolt zou dan tot een hoogte van 1,5 tot 3 meter neergedaald zijn. Afrikaanse olifanten kunnen tot drie meter groot worden. De kudde geraakte dan verstrikt in de dodelijke kabel, die zich slechts vijf meter van een waterplas bevond.

Door de aanhoudende voedingsproblemen stuurde energiebedrijf BPC uiteindelijk een reparatieploeg ter plekke, die acht dode en nog een levende olifant aantrof. De techniekers reden terug om de stroom in de leiding uit te schakelen om de olifant te redden, maar bij hun terugkeer was het dier eveneens aan een elektrische schok bezweken.

In geen enkel ander Afrikaans land leven er zoveel olifanten als in Botswana. Volgens de regering zijn er rond de 150.000. Dat ligt deels aan de strikte bestrijding van de stroperij en dat de natuur veel ruimte ter beschikking heeft in een land dat zo groot is als Frankrijk, maar slechts een dikke twee miljoen inwoners telt.