Direct naar artikelinhoud
Update

Garagepoort waar gedetineerden Brusselse justitiepaleis binnenkomen al 6 weken kapot

Luc HennartBeeld belga

De metalen garagepoort waarlangs de gedetineerden het Brusselse justitiepaleis worden binnengebracht, is al 6 weken kapot. Diezelfde ingang kan ook worden afgesloten met een tweede, houten poort, maar die heeft het eerder deze week ook begeven. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Volgens de Regie der Gebouwen worden beide poorten morgen hersteld. De zittingen kunnen gewoon plaatsvinden

De ingang waarlangs de gedetineerden het Brusselse justitiepaleis worden binnengereden, bevindt zich in de de Wynantsstraat, aan de achterzijde van het paleis, en beschikt over een houten poort en een metalen sectionale poort. Die laatste is al een zestal weken defect omdat de veren moeten vervangen worden. Al die tijd werd de ingang enkel afgesloten met de houten poort.

"Maar vorig jaar hebben we al aangegeven dat er met die poort ook problemen waren", klinkt het bij veiligheidsbronnen in het justitiepaleis. "Zo sleepte de poort over de grond en moesten we er meer dan eens met een wagen tegenrijden om ze te openen. Eerder deze week heeft één van de scharnieren het begeven, waardoor de poort nog slechts aan één scharnier hangt. Het spreekt vanzelf dat het in die omstandigheden niet te doen is om die poort dagelijks tientallen keren te openen en te sluiten."

Daarom werd besloten de poort 's ochtends te openen, ze de hele dag open te laten en 's avonds weer te sluiten. De ingang werd wel bewaakt door een politiepatrouille, zo kon Belga vaststellen.

Volgens de Regie der Gebouwen zouden beide poorten morgen hersteld worden. Dat is ook de informatie waarover Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, beschikt.

"Om een zo vlot mogelijke werking van de rechtszittingen te garanderen, werd overeengekomen dat 's ochtends alle geplande gedetineerden via de gebruikelijke weg binnengebracht worden in het cellencomplex van het Justitiepaleis", zegt de woordvoerder van de FOD Justitie. "Pas nadat alle gedetineerden zijn aangekomen, rond 09.00 uur, zal in samenspraak met de lokale politie Brussel en het Veiligheidskorps een teken worden gegeven aan de firma om de herstellingswerken te starten."

In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, zullen er dus wel degelijk gedetineerden naar het Brusselse justitiepaleis kunnen gebracht worden en kunnen de zittingen plaatsvinden, benadrukt de woordvoerder.