Christopher Kane, Gigi voor Tommy Hilfiger, Presley Gerber voor Burberry © Catwalkpictures

Ruiten en nachtjaponnetjes zijn helemaal terug: dit was de Londense modeweek

De modeweek in Londen is ten einde en heeft ons een idee van de komende lentetrends gegeven. Ruiten, satijnen japonnetjes en kledij met romantische ruches worden hot. Maar naast potentiële hits, toonden sommige designers bizarre ontwerpen. Een overzicht van de hoogte- en laagtepunten.

vwh

De tartanruit

Als er over één ding geen twijfel bestaat, dan is het wel dat de tartanruit weer terug is van nooit echt weggeweest. Burberry botvierde hun handelsmerk op de catwalk, maar ook Tommy Hilfiger en Versus Versace zitten op dezelfde golflengte.

© Catwalkpictures

Romantische ruches

Tijdens de modeweek in New York werd het al duidelijk: satijn komt terug in elk kledingstuk. Ook in Londen zijn ze het erover eens: de sensuele stof zit er de komende lente massaal in, al ligt de focus hier vooral op romantische jurken in plaats van hemden en broeken.

© Catwalkpictures

Doorkijk

Dat het in de lente verraderlijk weer kan zijn, weten ze in het vaak regenachtige Londen. In laagjes werken is een topidee, maar werk gerust met transparante stuks als je trendgevoelig bent. Denk aan een doorkijkjas. Mag het iets uitdagender? Ga voor een transparante blouse met een wit behaatje eronder.

© Catwalkpictures

Vreemde schoenen

Christopher Kane is in de ban van veredelde Crocs op de catwalk en stuurde modellen ermee op de catwalk, maar hij had meer in petto. Sommige dames defileerden met ‘zwabberschoenen’. David Koma ging voor laarzen met kant, Maison Margiela trok de transparante trend door tot in het schoeisel.

© Catwalkpictures

Pussy Bow

Ook hip: blouses en jurken met een zogenaamde pussy bow, een strikje aan de halslijn. Volledig in lijn met de romantische sfeer, die in veel shows op de Londense modeweek terugkwam. En misschien ietsvoor in de kleerkast van Melania Trump. De presidentsvrouw heeft iets met het kledingstuk.

© Catwalkpictures

Hoedje op

Niet alleen vreemde schoenen hebben het tot op de catwalk geschopt, ook sommige hoedjes kregen een uniek ontwerp. Het meest extreme hoofddeksel in de rij? De rode zak voor over het hoofd van Gareth Pugh, die bijna op een sculptuur uit vinyl lijkt.

© Catwalkpictures

Broer en zus

De kinderen van supermodel Cindy Crawford zijn goed bezig. Kaia Gerber was dé ster van de New Yorkse modeweek. In Londen liep ze voor Burberry samen met haar broer Presley over de catwalk. Mooi om te zien.

© Catwalkpictures

Belgische krullenbol

Er was ook een mooie rol weggelegd voor het Belgische model Penelope Haro. Zij mocht het defilé van Marques‘Almeida en kreeg internationaal lof voor haar weelderige, blonde krullenbos. “Ik voelde ik me echt vereerd”, klinkt het.

© Catwalkpictures

Rubber, leder en nieuw talent: dit was de modeweek van New York

De modeweek in New York is afgelopen, maar heeft zoals elk half jaar weer een grote indruk nagelaten. Er waren kleren die een gedurfde lente voorspellen, veel celebs die gewillig poseerden voor de camera, nieuwe gezichten op de catwalk en grappige momenten. Een overzicht.

Waterproof

Als er één ding is waar je in de lente van op aan zal kunnen, is dat de hipste mode waterproof is. Van kleurrijk leder tot aansluitende creaties in rubber: de materialen zijn pure fashion, dus de soms foute seksuele connotatie valt komend voorjaar helemaal weg. En zit er niet mee in als je wil combineren, want ook dat is oké.

Sexy in satijn

Opvallend veel ontwerpers kiezen in hun nieuwe collecties voor shiny satijn. Een paar seizoenen was het satijnen pak het van het, nu reikt de trend nog verder. Denk aan blouses met western-accent zoals bij Calvin Klein of sensuele jurken zoals topmodel Irina Shayk met veel schwung toonde bij Philipp Plein.

Nieuwe, veelbelovende gezichten

Kendall Jenner, Gigi Hadid en haar zus Bella zijn nog steeds veelgevraagde modellen in de branche, maar na enkele jaren aan de top horen ze al bij de anciens. Hét nieuwste, aanstormende talent? Kaia Gerber, dochter van voormalig supermodel Cindy Crawford. Tijdens haar eerste modeweek mocht de 16-jarige, bloedmooie meid al meteen meelopen in de grootste shows. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse Remington Williams, die tien dagen geleden nog gewoon serveerster was.

Haha-momenten

De modeweken staan ook garant voor enkele grappige slash gênante momenten. Tijdens het Anna Sui-defilé verloor Gigi Hadid haar schoen, een voorval dat ze professioneel oploste door verder te stappen op de toppen van haar tenen. Het Berlijnse label Namillia toonde kleren in het teken van... de vagina. Zangeres en ontwerpster Rihanna wordt dan weer lichtjes uitgelachen omdat ze flipflops en hoge hakken heeft samengevoegd.

Celebs à volonté

Op de eerste rijen zat er veel schoon volk, maar de celebs waren en masse aanwezig voor de show van Michael Kors. Actrices Nicole Kidman, Naomi Watts en Catherine Zeta-Jones vormden een gezellig kliekje. Een opvallende schone kreeg ook een uitnodiging: de Franse Thylane Blondeau, die sinds haar zesde ‘het mooiste meisje ter wereld’ wordt genoemd. Ook bij landgenoot Calvin Klein was de bekende opkomst groot. Onder meer Anna Wintour, Lupita Nyong’o, Paris Jackson en Jake Gyllenhaal zaten front row.

Ode aan de echte vrouw

Een van de topmomenten tijdens de New Yorkse modeweek kwam al vroeg. Label Chromat stuurde vrouwen met verschillende lichaamsbouw en diverse culturele achtergronden in de nieuwste badmode op de catwalk. Diversiteit die met veel enthousiasme werd onthaald.

Waar is Kanye?

De modewereld was de laatste week in de ban van Kanye West. Niet door zijn show, want die was er - in tegenstelling tot andere jaren - niet. Het gonst van de geruchten dat de rapper, ontwerper en man van Kim Kardasian zijn defilé op het allerlaatste moment heeft afgeblazen zonder reden. Maar uit zijn entourage weerklinkt dat er hij gewoon geen show had gepland.

© AP

Dit ‘foute tasje’ was het populairst op de Londense modeweek

© Catwalkpictures / Instagram

Op de Londense modeweek kwam één tasje vaak terug: een kleurrijk exemplaar van Gucci met dubbele ‘G’ erop. Het hippe item is weliswaar geen klassieke handtas, maar een riem met een zakje eraan die je kunt dragen rond je middel of heupen.

Heuptasjes zijn niet langer fout, integendeel. Ze zijn terug en het mogen gerust designervarianten zijn, zo blijkt althans uit het hippe volkje dat afzakte naar de Londense modeweek. De zogenaamde GG Marmont matelassé belt bag van Gucci, een combinatie van een lederen riem en een compact tasje, was hét pronkstuk rond het middel of de heupen van veel dames. Een surfsessie naar de website van het Italiaanse modemerk leert ons dat het accessoireverkrijgbaar is vanaf 790 euro in fuchsia of turkooizen fluweel. Voor een model in rood, oudroze, of zwart leder betaal je 850 euro.

Het is niet de eerste keer dat een item van Gucci, onlangs door The Business of Fashion uitgeroepen tot het populairste merk van 2017, furore maakt. Half bekend Hollywood loopt rond met een zwarte riem met het beroemde ‘GG’-logo dat verwijst naar oprichter Guccio Gucci. Mag het iets anders zijn? Heuptasjes van Chanel - zie onderstaande foto - zijn ook in de mode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty