Direct naar artikelinhoud
Aardbeving Mexico

Mexico herbeleeft trauma van 1985

Reddingswerkers in Mexico-Stad.Beeld REUTERS

Op de dag dat Mexico een zware aardbeving uit 1985 herdacht, is het opnieuw getroffen. Terwijl reddingswerkers zoeken naar overlevenden, loopt de dodentol op tot meer dan 220. 'Bewoners zijn op elkaar aangewezen voor hulp', zegt Seppe De Vreesse, een Vlaming in Mexico-Stad.

Mexico is getroffen door een aardbeving met het epicentrum op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Een zware aardbeving, met magnitude 7,1. 

Seppe De Vreesse (39) woont al vijftien jaar in Mexico-Stad en heeft al een tiental aardbevingen meegemaakt. "Maar nooit beefde het zo erg als nu", zegt hij aan telefoon. "Het ging om golvende bewegingen, alsof de grond onder ons in zeegolven was veranderd."

De Vreesse werkt als docent geschiedenis op een middelbare school en aan de universiteit. Hij was dinsdag net opnieuw thuis, rond 13 uur, toen de aarde het op een beven zette. "Ons flatgebouw begon te schudden", zegt De Vreesse. "We wonen op de eerste verdieping en zijn meteen naar buiten gesneld. En dan naar het schooltje van mijn zoon. Onderweg zagen we muren ineenstorten."

De school van zijn negenjarige zoon bleek ongeschonden, maar een andere basisschool in de buurt is ingestort. Reddingswerkers vonden er onder het puin de lichamen van 22 kinderen en 2 volwassenen, maar nog 30 andere kinderen en 12 volwassenen zijn nog vermist.

Reddingswerkers aan het puin van basisschool Enrique Rebsamen in Mexico-StadBeeld AP

Sommigen slagen erin om vanonder het puin berichtjes te sturen met hun gsm, waardoor ouders blijven hopen. "Ze blijven maar kinderen vanonder het puin halen, maar ik heb al uren geen nieuws van mijn dochter", zei Adriana D'Fargo, moeder van een zevenjarig meisje.

'De solidariteit is gigantisch. Veel vrienden van mij zitten in brigades die hulpgoederen verzamelen en zoekacties op touw zetten'
Seppe De Vreesse, Belgische inwoner Mexico-Stad

In totaal zijn meer dan veertig gebouwen in Mexico-Stad ingestort en zitten meer dan vier miljoen Mexicanen zonder elektriciteit. Amper twee weken eerder maakte een aardbeving meer dan negentig dodelijke slachtoffers. Met magnitude 8,1 was de aardbeving toen zwaarder, maar ze vond verder van de dichtbevolkte hoofdstad plaats. 

"Het lijkt wel de verwoesting van Sodom en Gomorra, alsof God woedend is op ons", zei de 66-jarige reddingswerker Jorge Ortiz Diaz met tranen in de ogen in The New York Times. "Dit is het moment voor solidariteit." 

In Mexico-Stad denken oudere bewoners terug aan de aardbeving uit 1985. Op exact dezelfde dag vielen toen meer dan 10.000 doden. Net voor het begon te beven, waren er overal in het land herdenkingen. Seppe De Vreesse hield met zijn leerlingen 's ochtends nog een aardbevingsoefening ter nagedachtenis.

"Mijn vrouw is Mexicaanse en was zes jaar in 1985", zegt De Vreesse. "Ze herinnert zich nog levendig hoe ze toen naar school ging. Voor haar is dit dus beangstigender."

Net als in 1985 is er weinig of geen coördinatie van overheidswege. "Burgers zijn op elkaar aangewezen", zegt De Vreesse. "De solidariteit is gigantisch. Veel vrienden van mij zitten in brigades die hulpgoederen verzamelen en zoekacties op touw zetten."  

Brigades verzamelen en verdelen hulpgoederenBeeld RV

'Geen Belgen in nood'

Maar er zijn ook belangrijke verschillen met de ramp van 32 jaar geleden. Zo zijn veel nieuwe gebouwen in de hoofdstad aardbevingsbestendig en is er een alarmsysteem dat zware schokken aankondigt, al kwam dat deze keer pas op gang nadat de eerste bevingen voelbaar waren. Nieuwe technologie helpt burgers in de nasleep van deze aardbeving. 

"Slachtoffers kunnen communiceren via sociale media, en op Google Maps staat aangegeven welke locaties gevaarlijk zijn", zegt De Vreesse. "Amazon Mexico heeft een wenslijst geopend met goederen voor het Rode Kruis."

Seppe De Vreesse, Belg in Mexico-StadBeeld Seppe De Vreesse

In Mexico wonen 2.000 Belgen, van wie 700 in een straal van 250 kilometer rond het epicentrum, zoals De Vreesse. Toch heeft Buitenlandse Zaken momenteel geen aanwijzingen dat er Belgen gewond zijn geraakt of gedood bij de aardbeving. 

Mexico is ook een populaire reisbestemming voor Belgen, maar touroperators TUI en Thomas Cook/Neckermann hebben geen klanten in de getroffen regio's. "Onze klanten zitten in Cancun en op Yucatan, aan de andere kant van Mexico", zegt Piet Demeyere van TUI. "Daar hebben ze niets gevoeld van de aardbeving."

Naast de meer dan negentig doden in Mexico-Stad vielen er meer dan zeventig slachtoffers te betreuren in de regio Morelos, een meer landelijke streek ten zuiden van de hoofdstad waar de schokken heviger waren. In het stadje Puebla vielen veertig doden.