Direct naar artikelinhoud
Update

Spaans premier Rajoy roept Catalonië op verboden referendum af te blazen

Mensen protesteren tegen de arrestaties van Catalaans politici.Beeld reuters

Spaans premier Mariano Rajoy roept de Catalanen op het onafhankelijkheidsreferendum, dat door Madrid verboden wordt, te annuleren. Dat meldt persagentschap Reuters. Eerder vandaag beschuldigde de president van de regionale regering van Catalonië de Spaanse regering ervan een noodtoestand te hebben afgekondigd in de noordoostelijke regio, na het bevriezen van de financiële middelen en de arrestatie van dertien topambtenaren.

Tijdens een televisietoespraak zei Rajoy: "Ga niet verder. Ga terug naar de wet en de democratie. Dit referendum is een hersenschim."

Eerder had Rajoy gezegd dat "de Catalaanse bestuurders het recht van alle Spanjaarden torpederen om te beslissen wat hun land is", aldus Rajoy. "We hebben het al gezegd: het referendum kan niet doorgaan. Het spijt me zeer."

Ambtenaren gearresteerd

Anderhalve week voor een omstreden referendum over de afscheuring van Spanje zijn in de regio Catalonië voor het eerst separatisten gearresteerd. Tot de dertien topambtenaren, die vandaag in de Catalaanse hoofdstad Barcelona werden opgepakt, bevond zich ook de nummer twee van het ministerie van Economie en Financiën, Josep Maria Jové.

De regering "heeft de facto de autonomie van Catalonië opgeschort en de facto de noodtoestand toegepast", verklaarde de Catalaanse president Carles Puigdemont na de arrestaties. Hij beschuldigde de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy "totalitair" te zijn, en de "fundamentele rechten" te schenden.

Demonstraties

Na de arrestaties van vandaag trokken duizenden Catalanen de straat op van Barcelona. "De bezettingstroepen buiten!", riepen sommigen. "We zullen stemmen voor de vrijheid", stond te lezen op pamfletten.

Het door de deelregering van Carles Puigdemont georganiseerde referendum voor onafhankelijkheid zal op 1 oktober doorgaan ondanks enkele verbodsbepalingen van het grondwettelijk hof en een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. Na de huiszoekingen en arrestaties riep Puigdemont een crisisvergadering van zijn deelregering bijeen. 

Justitie en de centrale regering proberen met verschillende maatregelen de separatisten af te brengen van hun onafhankelijkheidsplannen. Het Openbaar Ministerie dagvaardde honderden separatistische burgemeesters wegens ongehoorzaamheid en ambtsmisbruik. Premier Mariano Rajoy zei dat hij onder geen enkel beding een afscheuring van Catalonië zal toestaan.