Direct naar artikelinhoud

Japanse premier schaart zich achter Trump: "Tijd van dialoog met Noord-Korea is voorbij"

Japanse premier schaart zich achter Trump: "Tijd van dialoog met Noord-Korea is voorbij"
Beeld reuters

De Japanse eerste minister Shinzo Abe heeft vandaag tijdens zijn VN-toespraak gezegd dat de landen van de Verenigde Naties zich moeten verenigen om sancties af te dwingen en druk uit te oefenen op Noord-Korea om af te zien van zijn raket- en kernwapenprogramma.

"Nu is het niet de tijd voor dialoog. Nu is het tijd om druk uitoefenen," zei Abe vandaag in zijn toespraak tot de Algemene vergadering van de VN. "We kunnen er niet mee tevreden zijn dat de VN nieuwe sancties hebben goedgekeurd tegen Noord-Korea," ging hij verder. "Wat nu cruciaal is, is die sancties afdwingen zonder fout en dat vereist een nauwe samenwerking met China en Rusland."

Noord-Koreaanse provocatie

China en Rusland hebben echter al herhaaldelijk gepleit voor diplomatieke gesprekken van het wapenprogramma van Pyongyang. De Japanse premier wijst er daarentegen op dat meer dan twintig jaar diplomatieke gesprekken er nog steeds niet voor gezorgd hebben dat Noord-Korea afziet van zijn nucleaire ambities. Volgens hem hebben alle pogingen tot dialoog met Pyongyang, volgens Abe door de schuld van het Noord-Koreaanse regime, nooit iets opgeleverd en blijft Pyongyang de wereld "provoceren".

"Alle opties op tafel"

Japan schaart zich ook achter de visie van de VS. In het bekende eufemisme voor het dreigen met militair geweld, stelde de Japanse premier dat "alle opties op tafel liggen". Gisteren dreigde de Amerikaanse president Donald Trump er tijdens zijn toespraak nog mee dat de Verenigde Staten Noord-Korea "volledig zouden vernietigen" indien het land hen zou bedreigen.

Ongeziene bedreiging

Abe wees erop dat de Noord-Koreaanse kernwapens al waterstofbommen zijn of op het punt staan er te worden en dat betekent een ongeziene bedreiging. "Het is ontegensprekelijk een hoogdringende zaak," aldus Abe. "We moeten vermijden dat goederen, fondsen, mensen en technologie nodig voor de ontwikkeling van kernwapens en raketten in Noord-Korea belanden."