Direct naar artikelinhoud
Update

3,4 miljoen Puerto Ricanen mogelijk tot vier maanden zonder stroom na doortocht orkaan Maria

Elektriciteitsdraden zijn naar beneden gekomen in Humacao.Beeld ap

In het Caribisch gebied zijn door orkaan Maria de afgelopen dagen zeker 18 mensen om het leven gekomen. De orkaan trok vandaag over Puerto Rico, waar hij windsnelheden tot 250 kilometer per uur haalde. Alle elektriciteit is er uitgevallen.

Puerto Rico is getroffen door een van de ergste stormen in zijn geschiedenis. Minstens één dodelijk slachtoffer is bevestigd: een man kwam om nadat hij was geraakt door een losgerukte plank. Over mogelijke andere slachtoffers op Puerto Rico is nog niets bekend. "We hebben nog altijd amper informatie", aldus gouverneur Ricardo Rossello. Zo is er nog geen contact mogelijk met het zuidoosten van het eiland.

Afgezwakte orkaan eiste al 17 levens
Beeld epa

Mogelijk tot vier maanden zonder stroom

De luchthaven van San Juan is gesloten, door schade. De luchthaven ontkent wel dat de faciliteiten zijn vernield. Hele wijken van de hoofdstad San Juan staan onder water. Het eiland zit zonder elektriciteit, en in het ergste geval duurt het nog vier maanden voor de 3,4 miljoen inwoners opnieuw stroom hebben.

"Puerto Rico zal, wanneer we het overleefd hebben, definitief een verwoest eiland zijn", zei de directeur van het noodbeheer, Abner Gomez. Op het eiland zijn ongeveer 500 noodopvangplaatsen voorzien.

Gouverneur Ricardo Rossello vaardigde een uitgangsverbod uit van 18.00 uur tot 06.00 uur. Dat verbod zal van kracht zijn tot overmorgen. Hij riep nog op tot rust en sprak van "moeilijke dagen voor Puerto Rico".

Oproep aan Trump

Puerto Rico is Amerikaans grondgebied en kampt al met zware financiële problemen. De gouverneur riep de Amerikaanse president Donald Trump op om voor het hele eiland de rampentoestand uit te roepen, zodat snelle hulpmaatregelen mogelijk zijn. "Dit is een storm zonder voorgaande."

Volgens het Witte Huis heeft Trump inderdaad de noodtoestand uitgeroepen. In de marge van de Algemene VN-Vergadering beaamde hij dat het eiland "absoluut verwoest" is. "Puerto Rico bevindt zich in een zeer, zeer, zeer delicate toestand", aldus Trump, die ook bevestigde dat het stroomnetwerk is vernietigd. Amerikaanse media tweeten dat hij het eiland zal bezoeken.

Oproep aan Trump
Beeld epa

Andere landen

Maria is afgezwakt maar meteorologen waarschuwen dat de storm boven de zee weer aan kracht kan toenemen. Bij de doortocht op de eilandstaat Dominica in de Caribische Zee zijn gisteren zeker veertien doden gevallen.

Sint-Maarten, dat eerder zwaar getroffen werd door orkaan Irma, ontkwam aan de verwoestende kracht van orkaan Maria. Op het Franse eiland Guadeloupe kwamen twee mensen om het leven, in Dominica zeker 15. Daar zijn ook minstens twintig vermisten.

Reddingswerker in Puerto Rico in een ondergelopen straat.Beeld afp

Grote radiotelescoop

In het noordwesten van Puerto Rico bevindt zich de befaamde Arecibo-radiotelescoop. Of en welke schade die door Maria heeft geleden, is nog onduidelijk, meldt het gezaghebbende tijdschrift Astronomy Now. De radiotelescoop verloor vorig jaar zijn status van grootste ter wereld aan een Chinese, maar blijft indrukwekkend.

Grote radiotelescoop
Beeld epa
Grote radiotelescoop
Beeld epa