KSA met gamel, stafkaart en kompas naar mensen met dementie en daar hebben ze een goede reden voor

© pdv

Ter gelegenheid van de Werelddag Dementie lanceert de vzw Sjelter, de oud-ledenwerking van KSA, het project ‘Vrolijke Vrienden’. Aan de hand van een rugzak met een aantal voorwerpen kunnen mensen met dementie jeugdherinneringen ophalen.

Paul Darragas

Het project ‘Vrolijke Vrienden’ is een pop-up kamp bij senioren met dementie die in woonzorgcentra verblijven. Dit nieuwe initiatief van de jeugdbeweging KSA werd gisteren voorgesteld in het woonzorgcentrum Heilig Hart in Oudenaarde.

Elf rugzakken

“Met dit project willen we een brug slaan tussen jong en oud en daarmee willen we tegelijkertijd ons maatschappelijk engagement aantonen”, zegt Brecht Goerlandt, nationaal coördinator van het KSA-project. “Vrijwilligers of (oud-)leden van een jeugdbeweging kunnen met oude foto’s, filmpjes of liederen aan de slag om in gesprek te gaan. De bijbehorende map reikt vrijwilligers ideeën aan om naar hen toe te stappen. Nogal wat bewoners van woonzorgcentra, vereenzaamde of minder mobiele personen, personen met een chronische ziekte of dementie waren ooit lid of leid(st)er van KSA, VKSJ, KSJ, Roodkapjes, Scouts, Chiro of andere jeugdbewegingen. Die pioniers verdienen daarvoor waardering. De ideeën werden getest door vrijwilligers, meestal oud-leden en zijn toepasbaar op elke jeugdbeweging. We hebben elf rugzakken die we over onze afdelingen verspreiden en die kunnen zowel door jeugdbewegingen als door rusthuizen ontleend worden.”

Jeugdjaren

“Een super initiatief”, benadrukt Leen Messiaen, diensthoofd in het woonzorgcentrum Heilig Hart. “Ouderen krijgen op die manier nog eens de kans om over hun verleden te vertellen. Bij dementie verdwijnt het kortetermijngeheugen, maar zijn herinneringen aan de jeugdjaren meestal nog levendig.”

De groep ‘vernieuwers’ van de KSA Sint-Jacob Oudenaarde ging gisteren aan de slag met voorwerpen van toen, zoals een gamel, een stafkaart, een jutezak of een kompas. “Zeker voor de bejaarden is dit een heel toffe activiteit, want zij worden al eens vergeten. Sommigen krijgen sowieso geen bezoek meer”, reageren de leidsters Sofie Van Cauwenberghe en Hannah Wallays.

“Onze oudste groep gaat nu in gesprek met de bejaarden, maar misschien kunnen we dit ook met jongere leden doen. Toevallig krijgt de groep van de vernieuwers dit werkjaar verschillende opdrachten die aan een goed doel gelinkt zijn en dit is alvast een prima start.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen