Geen enkele beker gerecycleerd: proefproject met biologisch afbreekbare bekers blijkt complete misser

© efo

Het project met de biologisch afbreekbare bekers, vervaardigd uit resten van riet, werd een totale flop. Het project heeft de gemeente 5.000 euro gekost en geen enkele beker werd gerecycleerd.

efo

Dat bleek op de jongste gemeenteraad na een scherpe tussenkomst van oppositieraadslid Louis Van Belleghem (Open VLD). “We hadden ernstige bedenkingen bij het project om op het muziekfestival Afro C met die PLA-bekers te werken. Maar de gemeente wou het toch organiseren om zich te profileren als groene jongens. Er werden op het terrein afzonderlijke bakken gezet voor afval, PMD en PLA. Maar het project slaagde niet, er werd geen enkele PLA-beker gerecycleerd en men had het beter een jaar uitgesteld.”

Schepen Jens Vanhooren (SP.A) ontkende de feiten niet en wees erop dat de PLA-bekers niet konden verwerkt worden, omdat er ook ander afval in de speciale bakken belandde. Hij zei dat het project beter kon, verwees naar de drankuitbater en dat de ophaling niet voor 100 procent goed verliep.

Van Belleghem haalde fors uit: “Er werden nul procent bekers gerecycleerd.” Bredene wil volgend jaar nagaan of ze kan werken met recupereerbare bekers. Ook daar zal een grondige denkoefening aan vooraf moeten gaan want festivals die werken met zo’n bekers en statiegeld, stapten al af van dat systeem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen