Direct naar artikelinhoud
Aardbeving Mexico

Levend meisje onder puin ingestorte school houdt Mexico in de ban

Reddingswerkers zijn bezig om kinderen uit het puin van de ingestorte Enrique Rebsamen-school te halen. Op de muren is 'stilte' geschreven en op het dak staat 'geen helikopters' om ervoor te zorgen dat het geluid dat overlevenden maken niet wordt weggevaagd door het omgevingsgeluid.Beeld ap

Mexicanen volgen live op televisie de reddingswerkzaamheden na de dodelijke aardbeving van dinsdagnacht. Eén meisje houdt het land vooral in spanning: ze ligt bedolven onder het puin van een ingestorte school in Mexico-Stad maar kan haar handje nog wel bewegen.

Het dodental van de aardbeving is inmiddels opgelopen naar 250, van wie 115 omkwamen in Mexico-Stad. Dat meldde de Mexicaanse zender Televisa, op gezag van de autoriteiten.

Toch bleven reddingswerkers deze nacht hard doorwerken in de hoop nog overlevenden onder de puinhopen vandaan te halen. "We hebben hoop dat sommige slachtoffers nog gered kunnen worden", aldus een vrijwilliger tegen persbureau Reuters. "Maar het gaat in een slakkentempo."

Tot nu toe zijn in Mexico-Stad 52 mensen levend vanonder het puin gehaald. Honderden gebouwen zijn verwoest bij de zware aardbeving. In de hoofdstad kwamen 21 kinderen en 4 volwassenen om het leven toen een basisschool instortte.

In het puin zagen reddingswerkers een handje bewegen en al urenlang zenden televisiezenders live uit hoe geprobeerd wordt haar te redden. De reddingswerkers hebben kunnen communiceren met het meisje, dat zei dat er twee andere leerlingen bij haar zijn maar dat ze niet weet of ze nog leven.

Met een tuinslang door de brokstukken heeft het meisje al water te drinken gekregen. Familieleden kijken van een afstandje toe. Behalve haar voornaam, Frida Sofia, hebben de autoriteiten geen details gegeven over het kind.

Levend meisje onder puin ingestorte school houdt Mexico in de ban
Beeld reuters

Sms'jes

De hulpverlening gaat langzaam omdat voorkomen moet worden dat de puinhopen van de Rebsamen-school verder instorten bij het graven. Gisteren kwamen er nog sms'jes uit de ingestorte school van een leraar en twee leerlingen.

Op de dag van de aardbeving werd herdacht dat precies 32 jaar eerder een aardbeving aan duizenden mensen het leven kostte. Sindsdien zijn de bouwvoorschriften in Mexico aangescherpt om panden aardbevingbestendiger te maken. De aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter volgde twee weken na een andere dodelijke beving in Mexico.

Sms'jes
Beeld ap
Sms'jes
Beeld afp
Sms'jes
Beeld reuters
Reddingswerkers proberen het puin van een ingestort gebouw weg te halen.Beeld ap