Direct naar artikelinhoud
Islam

Voor imam leren kan vanaf 12 jaar

Archiefbeeld, louter ter illustratie.Beeld AFP

Het zal binnenkort mogelijk zijn voor Vlaamse tieners om een voorbereidende opleiding tot imam te volgen. De Turkse religieuze koepel Diyanet heeft zijn plannen daarvoor zo goed als klaar.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met een opleiding tot imam. Dat is de filosofie van de Turkse religieuze koepel Diyanet, die 73 moskeeën in ons land vertegenwoordigt. "In België en Europa leeft het idee dat een universitaire opleiding volstaat om imams te vormen, maar dat idee is fout", zegt Diyanet-directeur Coskun Beyazgül in Het Laatste Nieuws. "Je leidt geen imams op zoals je tomaten kweekt. Het vergt een ernstige aanpak en vooral veel tijd."

Volgens de Turkse vereniging moeten jongeren daarom al vanaf het middelbaar de mogelijkheid krijgen om lessen te volgen die hen voorbereiden op een carrière als imam. In België bestaan er al enkele kleinschalige privé-initiatieven die koranlessen aanbieden, maar Diyanet wil een volwaardige vorming voor tieners op poten zetten.

Lange arm van Erdogan

In Houthalen beschikt de koepel over gebouwen die voorlopig alleen gebruikt worden in de schoolvakanties en waar religieus geïnspireerde jeugdkampen georganiseerd worden, maar die moeten snel uitgroeien tot een 'imaminstituut'. "Het zal een traject worden. Tieners krijgen een voorbereidende opleiding op een gespecialiseerd instituut, schuiven op hun achttiende door naar het nationale seminarie en kunnen nadien ook nog lessen volgen in het buitenland."

Opmerkelijk: Diyanet ligt in ons land al maanden onder vuur omdat het nauwe banden zou hebben met het regime van Turks president Erdogan. In een rapport van de Staatsveiligheid werd de vereniging zelfs onomwonden 'de lange arm van Erdogan' genoemd.

Diyanet doet die beschuldigingen af als "onjuist" en zegt te willen focussen op een positieve rol in de Belgische moslimgemeenschap. Onder meer via de plannen met imamopleidingen voor tieners. "We bekijken nog of we aan alle criteria kunnen voldoen om door de Vlaamse overheid erkend te worden als middelbare school, maar als dat niet lukt, organiseren we ons als privé-instituut met avond- en weekendlessen."

Beyazgül benadrukt dat het idee om tieners voor te bereiden op hogere, islamitische studies niet alleen gedragen wordt door Diyanet. Er zijn verschillende moslimverenigingen die zulke plannen hebben en binnen enkele maanden willen ze gezamenlijk naar buiten treden met een protocol over opleidingen op middelbaar niveau.

Dat project moet kaderen in een breder akkoord over een Belgische imamopleiding. Want ook daarmee gaat het de goede richting uit. Voor het eerst in jaren staat de Belgische moslimgemeenschap dicht bij de uitrol van een gezamenlijk initiatief voor de opleiding van imams. Het gaat om de oprichting van een seminarie, dat bevestigde de voorzitter van de Moslimexecutieve vorige week nog in de Franstalige krant Le Soir. In dat seminarie zal men volwassen moslims scholen die de ambitie hebben om imam te worden.

Het belang van een Belgische opleiding is niet te onderschatten, want vandaag krijgen onze moskeeën geestelijken toegewezen uit het buitenland. Dat wringt bij de overheid en bij heel wat Belgische moslimverenigingen.

Of we de eerstvolgende jaren in onze moskeeën al imams mogen verwachten die hun opleiding in België genoten hebben, valt evenwel te betwijfelen. "Het kan zijn dat we pas binnen vijf of tien jaar de eerste Belgische imams hebben. De opleiding is niet zo eenvoudig."