Direct naar artikelinhoud
Cryptomunten

Simon wil graag een Tesla en u kunt hem daarbij helpen

Hoe kun je door cryptomunten te delven een Tesla bijeen sparen. Simon Vanherweghe doet het experiment.Beeld EPA

Geld verdienen vanuit je luie zetel: het kan, zo toont Simon Vanherweghe. Door naar de website eenteslavoorsimon.be te surfen helpt u de hogeschooldocent van de opleiding Devine (digital design and development) aan Howest op een wel heel bijzondere manier aan een Tesla ter waarde van 30.000 euro.

Wie de website van Simon Vanherweghe open laat staan, helpt om de digitale cryptomunt Monero (esperanto voor 'munt') te delven. In plaats van met een houweel en een zaklamp een mijn in te trekken op zoek naar goud, heeft Vanherweghe de rekenkracht van uw computer nodig om Monero te vinden. Zodra hij erin slaagt om 373 Monero te ontginnen, kan hij die inwisselen voor zo'n 30.000 euro (als we ervan uitgaan dat de koers van Monero geen al te gekke bokkensprongen maakt) en dus voor een Tesla Model 3.

In plaats van zelf een batterij aan computers op zijn zolder te installeren, doet hij liever een beroep op bestaande computercapaciteiten – die van u en mij. "Als je de website opent, gebruik ik ongeveer de helft van de beschikbare computerkracht", zegt Vanherweghe. "En als je de 'Ludicrous Mode' (een knipoog naar een optie in Tesla's modus om een extra boost te krijgen, FE) aanvinkt, gebruik ik de totale capaciteit."

Screenshot van de website 'eenteslavoorsimon.beBeeld RV

Zonder bank

Vandaag zorgen banken voor het vertrouwen tussen verschillende partijen en de beveiliging van transacties tussen die partijen. In de economie van de cryptomunten is iedereen zijn eigen bank en moet je iedereen kunnen vertrouwen. "Je moet kunnen verzekeren dat ik die 100 euro niet aan vijf partijen tegelijkertijd geef. Anders stuikt het systeem in elkaar", legt Vanherweghe uit.

Simon Vanherweghe.Beeld Franky Verdickt

Elke transactie van cryptomunten wordt geregistreerd in een logboek. Daar wordt een wiskundig slot opgezet zodat er niet gesjoemeld kan worden. Eens een transactie is geregistreerd, kun je ze dus niet meer wijzigen. Het logboek met al die transacties staat niet, zoals bij een bank, op één centrale server, maar wordt bijgehouden op het netwerk. Wie wil valsspelen, moet er dus al in slagen om het slot te breken, en dat op al die verschillende computers tegelijkertijd waar het logboek wordt bijgehouden.

Die beveiliging van het logboek kost natuurlijk wel iets: er is rekenkracht nodig om de informatie te verifiëren en te versleutelen. Dat is de rol van cryptodelvers of miners. In ruil voor computerkracht die zij ter beschikking stellen voor de verificatie en beveiliging van alle transacties, krijgen zij cryptomunten. Miners zijn constant om ter snelst wiskundige raadsels aan het oplossen. Hoe meer computers je bezit, hoe meer rekenkracht je hebt, hoe groter de kans dat je de wiskundige raadsels als eerste oplost, hoe meer je verdient.

Hoe meer computers je bezit, hoe meer rekenkracht je hebt, hoe groter de kans dat je de wiskundige raadsels als eerste oplost, hoe meer je verdient

Nieuwe inkomsten

Om een idee te geven: wie erin slaagt om bitcointransacties te delven, verdient daar vandaag ongeveer 12 bitcoinmunten mee, of 38.400 euro. "Maar het principe achter mijn website is hetzelfde", zegt Vanherweghe. "Doordat mensen de website open laten staan, bundel ik als het ware al de computerkracht, waardoor ik de kans vergroot om sneller raadsels op te lossen dan andere miners in het netwerk." 

Twitter bericht wordt geladen...

Vele kleine computers maken samen veel rekenkracht of – in Vanherweghes geval – hopelijk een Tesla. Al heeft hij de website vooral gemaakt om te experimenteren. "Wie weet kan ik mijn studenten uitdagen om zelf eens een toepassing uit te denken." Want echt snel zal het hem die Tesla niet opleveren, beseft hij. Als 1.000 bezoekers een hele dag lang zijn website bezoeken, verdient Vanherweghe 1 Monero. Die is momenteel ruim 80 euro waard. "Dat moet ik dus 373 dagen herhalen", lacht hij.

Vanherweghe benadrukt dat hij het warm water niet heeft uitgevonden. Er wordt volop nagedacht over hoe cryptomunten voor een meerwaarde kunnen zorgen. Zo experimenteerde The Pirate Bay, dat het mogelijk maakt om via torrents illegaal muziek, films en software te downloaden, met het minen van cryptomunten door computers van bezoekers in te zetten. De website is dringend op zoek naar een nieuwe inkomstenbron, nu online-advertenties steeds minder opbrengen. Het geeft zijn gebruikers een duidelijke keuze: of advertenties verdragen of wat computerkracht afstaan. In de eerste twee weken heeft een kleine experiment The Pirate Bay 5.000 euro opgeleverd.