Direct naar artikelinhoud
Illegaal downloaden

Peeters wil illegaal downloaden strenger aanpakken

Minister van Economie Kris Peeters.Beeld Photo News

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil het illegaal downloaden van films en series strenger aanpakken. Dat melden De Standaard en de VRT. Sites die dergelijke content aanbieden, wil hij sneller offline halen en als het van Peeters afhangt komt er een speciale rechtbank die piraterij behandelt.

Peeters' voorstel moet nog besproken worden binnen de regering, maar de maatregelen zijn volgens hem noodzakelijk om het auteursrecht te beschermen. 

Binnen de FOD Economie wil de minister een aparte dienst oprichten die zich bezighoudt met inbreuken op het internet. Die moet actief op zoek gaan naar sites die illegale content aanbieden. Geblokkeerde websites zouden gepubliceerd worden op een zwarte lijst. Wie een dergelijke site bezoekt, zou automatisch doorverwezen worden naar een legaal alternatief.

Zaken rond piraterij mogen volgens Peeters enkel nog behandeld worden door de Brusselse rechtbank van Koophandel. Nu zijn verschillende rechtbanken hiervoor bevoegd.

De Belgian Entertainment Association noemt Peeters' voorstel een "stap in de goede richting". "De rotte appels moeten streng aangepakt worden, en die procedures moeten minder lang aanslepen. Processen duren nu gemakkelijk anderhalf tot twee jaar", zegt voorzitter Olivier Maeterlinck aan de VRT.