Jeugdmonitor moet lokale besturen helpen bij uitstippelen kindvriendelijk beleid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lokale besturen in Vlaanderen kunnen voortaan beroep doen op een online vragenlijst om te peilen naar wat kinderen en jongeren op het grondgebied goed of minder goed vinden aan hun gemeente of stad. De 'jeugdmonitor', een project van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) en haar collega op Jeugd Sven Gatz (Open Vld), wordt vandaag gelanceerd en moet de steden en gemeenten helpen met het uitstippelen van een kindvriendelijk beleid. De besturen kunnen de jeugdmonitor gebruiken om te peilen naar wat de kinderen en jongeren in hun gemeente willen en welke problemen ze ondervinden. Zo wordt hen gevraagd of ze genoeg plaats hebben om te spelen, of ze op een veilige manier naar school kunnen en wat ze kunnen doen in hun vrije tijd. De resultaten geven de lokale besturen zicht op wat reilt en zeilt in de leefwereld van jongeren, zodat ze met hun beleid kort op de bal kunnen spelen.

"Participatie van kinderen en jongeren blijft belangrijk, dat staat buiten kijf", zegt minister Gatz. "Met de jeugdmonitor kunnen lokale besturen op een laagdrempelige manier polsen naar de wensen en bezorgdheden van kinderen en tieners. En er ook op inspelen", meent hij.

De jeugdmonitor bevat twee vragenlijsten, één voor kinderen en één voor tieners. Eens duidelijk is wat het lokale bestuur precies te weten wil komen, kan het via een unieke login groepen samenstellen, bevragingen aanmaken en contacten leggen met scholen en andere instanties zoals sportclubs of jeugdbewegingen, om de bevragingen te organiseren. Wanneer de enquête achter de rug is, kan het bestuur een rapport met de resultaten opvragen. De jeugdmonitor is ontworpen voor alle lokale besturen in Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor Brussel, en is gratis.

bron: Belga