Direct naar artikelinhoud

De nieuwe voorzitter van de UCI is bekend en het is een Fransman - Belgen merken dat wegrit WK 9 kilometer korter is - Flanders Classic pakt uit met nieuwe wedstrijd

David Lappartient.Beeld BELGAIMAGE

Lappartient verplettert Cookson

Met een verpletterende meerderheid van 37 stemmen tegen 8 is de Fransman David Lappartient (44) verkozen tot de nieuwe voorzitter van de UCI. Lappartient was de uitdager van Cookson, die vier jaar geleden na een bewogen verkiezing in Firenze aan de macht kwam. Lappartient zei dat hij vanaf dinsdag zijn mandaat in Aigle al opneemt.

In hun verkiezingsspeech deze voormiddag in het Radisson Blu Royal Hotel van Bergen maakte geen van beide kandidaten een overtuigende indruk. Cookson prees zichzelf als de president die het wielrennen sinds zijn verkiezing in 2013 uit de schandaalsfeer van doping en wantrouwen heeft gehaald. Lappartient, nu burgemeester van Sarzeau (8000 inwoners), noemde de strijd tegen doping, mechanische fraude en manipulatie van weddenschappen bij zijn belangrijkste agendapunten. Het resultaat van de stemming (45 afgevaardigden konden hun stem uitbrengen) heeft veel weg van een afrekening van de UCI-leden met hun scheidende voorzitter. (MG)

"Strijd tegen mechanische doping prioriteit der prioriteiten"

"Er zijn verschillende prioriteiten", deed Lappartient vandaag zijn plannen uit de doeke. "Maar de mechanische doping vormt de prioriteit der prioriteiten. De UCI moet zichzelf hierin een voorbeeldige houding aanmeten. We moeten zeker weten dat er niet gesjoemeld wordt, want renners die voor hun sport leven verdienen het niet dat er roddels circuleren over elektrische fietsen." Voorts beloofde de Fransman onder meer dat hij de mediabelangstelling voor het vrouwenwielrennen wil verhogen.

Cookson ging voor een tweede termijn, maar werd niet herkozen. De 66-jarige Brit stond sinds 2013 aan het hoofd van de UCI, maar kon in deze periode niet helemaal overtuigen. Zo was Tony Martin gisteren nog scherp voor Cookson, die hij verweet "niets te doen voor de veiligheid in het peloton en ons tegen de muur te laten aanlopen."

Lappartient verplettert Cookson
Beeld photo_news

Wegrit korter

De Belgische renners merkten de voorbije dagen dat er iets niet klopt met het aangekondigde totale aantal kilometers op het WK. Als ze alle afstanden optelden, kwamen ze nooit aan de 276,5 kilometer die in het roadbook vermeld staan. Navraag bij de organisatie leert dat het WK inderdaad 9 kilometer korter is. "Sinds de kaarten werden gedrukt, zijn er nog een aantal kleine zaken veranderd", klinkt de uitleg. "In de eerste telling is foutief ook de neutrale start meegeteld." Voor de duidelijkheid: het WK is straks 267,5 kilometer lang. (BA)

Van Avermaet met Keukeleire op pad in Noorwegen.Beeld photo_news

BMC trekt Gerrans aan

Simon Gerrans zal volgend jaar voor BMC koersen. Dat heeft Jim Ochowicz, algemeen manager van het team, bekendgemaakt. De 37-jarige Australiër, die overkomt van Orica-Scott, moet met zijn ervaring kopmannen Greg Van Avermaet en Richie Porte bijstaan. "We denken dat Simon van het begin tot het einde van het seizoen een belangrijke rol kan spelen", reageerde Ochowicz over de veelzijdige Australiër. "Zijn ervaring zal een belangrijke troef vormen voor ons team. We zijn zeer tevreden met zijn komst."

"Ik kijk uit naar de rol die ik krijg bij BMC", verklaarde Gerrans. "In de laatste periode van mijn carrière zie ik mezelf vooral als wegkapitein die zijn ervaring overdraagt. Maar indien nodig zal ik er ook nog staan als kopman." Gerrans heeft op zijn erelijst onder meer Milaan-Sanremo (2012) en Luik-Bastenaken-Luik (2014) staan en etappezeges in de Giro, Tour de France en Vuelta. Ook won hij al vier keer de Tour Down Under.

BMC trekt Gerrans aan
Beeld TDW

LottoNL-Jumbo strikt Nederlander Danny van Poppel

Wielrenner Danny van Poppel verhuist van Team Sky naar LottoNL-Jumbo. De 24-jarige sprinter rijdt de komende twee jaar voor de Nederlandse formatie uit de UCI WorldTour. De zoon van voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel boekte vorige maand na een reeks ereplaatsen een etappezege in de Ronde van Polen. Van Poppel is bezig aan zijn tweede jaar bij de Britse topploeg Sky, waar hij ook kon blijven. De 24-jarige Nederlander kiest echter voor een overstap naar LottoNL-Jumbo, waar hij naast zijn landgenoot Dylan Groenewegen de tweede sprinter wordt. "Hoe de ploeg bezig is met het sprinten spreekt mij erg aan", zei Van Poppel donderdag. "Dat is mijn hoofddoel, hoewel ik ook erg uitkijk naar de klassiekers."

Van Poppel doet zondag mee aan de wegwedstrijd op de WK in het Noorse Bergen. Bondscoach Thorwald Veneberg riep hem op als vervanger van de geblesseerde Dylan van Baarle.

Twitter bericht wordt geladen...

Tom Van Damme opnieuw verkozen in Management Committee

De Belg Tom Van Damme is herverkozen als lid van het Management Committee van de UCI. In dat comité was Van Damme al voorzitter van de Wegcommissie. De naam van Van Damme kwam als zesde uit de bus; er is plaats voor acht leden in dat comité. Van Damme kreeg 36 stemmen. (MG)

Tom Van Damme.Beeld belga

Flanders Classic en Gent-Wevelgem pakken uit met nieuwe eendagswedstrijd

Op vrijdag 24 augustus 2018 zal voor het eerst 'The Great War Remembrance Race' door Flanders Classic en het organisatiecomité van Gent-Wevelgem georganiseerd worden. Het is de bedoeling deze 1.1 gecatalogeerde wedstrijd uit te bouwen tot een gerenommeerde klassieker. Volgend jaar is het exact 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

"Het jaar 2018 zal een heel jaar overal ter wereld in het teken staan van het einde van deze Grote Oorlog", luidt het in een communiqué. "Flanders Classics en de organisatie Gent-Wevelgem zien hierin een ideaal moment om, honderd jaar later, een nieuwe koers te lanceren in de regio die voor eeuwig gekenmerkt zal zijn voor zijn historisch strijdtoneel: The Great War Remembrance Race."

"De Great War Remembrance Race (GWRR) moet wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland lokken naar de regio van Nord-Pas de Calais en de prachtige streek van de Westhoek voor een unieke koersbeleving met een internationaal karakter: een combinatie tussen historiek en koers. Deze eendagswedstrijd moet een sportieve hoogmis worden in het najaar, een evenement van topniveau dat de sporthelden van vandaag en de helden uit de Grote Oorlog, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, op gepaste wijze eert."

Met de organisatie van deze nieuwe eendagswedstrijd hebben Flanders Classics en de Organisatie Gent-Wevelgem een duidelijk doel voor ogen: het uitbouwen van een gerenommeerde klassieker op de internationale wielerkalender. Want hoewel deze eerste editie van de Great War Remembrance Race een eerbetoon moet worden aan het 100-jarige einde van de Eerste Wereldoorlog, is het de bedoeling om aan de hand van deze koerswedstrijd deze historische oorlog blijvend onder de aandacht te brengen.

Als datum voor deze nieuw opgerichte koers werd gekozen voor vrijdag 24 augustus 2018. Op de UCI-kalender vinden in deze periode twee WorldTour-koersen plaats: Cyclassics Hamburg op zondag 19 augustus en de Bretagne Classic - Ouest-France in Plouay op zondag 26 augustus. De GWRR zou daar vanaf volgend seizoen perfect kunnen tussen passen. Op weg van de Cyclassics Hamburg (1.UWT) naar de Bretagne Classic - Ouest France (1.UWT) kunnen het Noorden van Frankrijk en de provincie West-Vlaanderen de perfecte tussenstop vormen voor het internationale wielerpeloton.

Handzame Classic promoveert naar 'buiten categorie'

De Handzame Classic mag zich voortaan een wielerwedstrijd buiten categorie noemen. De Internationale Wielerunie UCI besliste de eendagskoers op te waarderen.

"Wij zijn heel blij toe te treden tot het kransje van de grotere koersen in ons land, genre Scheldeprijs, Brabantse Pijl en Kuurne-Brussel-Kuurne", reageert organisator Bert Pattyn. "Vergeet niet dat onze wedstrijd nog vrij jong is. Volgend jaar organiseren wij voor de achtste keer onze koers maar van de UCI kregen wij steevast een goede beoordeling. Het is een erkenning voor onze geleverde inspanningen en inzet."

"Bovendien zetten we ook in op de jeugd", vervolgt Pattyn. "Dezelfde dag als de Bredene-Handzame Classic is er ook onze Handzame Challenge, een interclubwedstrijd voor beloften. Het komt er in de huidige tijd niet enkel op neer te plukken, maar men moet eerst zaaien. Bekijk ons palmares van de Challenge maar eens. Mannen als Tiesj Benoot, Laurens De Plus en anderen hebben daar de eerste keer op de grote poort geklopt."

De Handzame Classic werd dit jaar gewonnen door de Noor Kristoffer Halvorsen, de wereldkampioen bij de beloften. Hij haalde het na een sprint van de Brit Adam Blythe en Kenny Dehaes.