Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Wetenschappers schieten massaal gepeste insectenfan (8) te hulp: "Ik was ooit dat meisje"

Wetenschappers schieten massaal gepeste insectenfan (8) te hulp: "Ik was ooit dat meisje"
Beeld Twitter/Morgan Jackson

De Canadese Sophia Spencer (8) heeft een voorliefde voor insecten. Haar fascinatie voor sprinkhanen is zo groot dat ze haar het hoongelach van haar leeftijdsgenoten opleverde. Maar vandaag staat haar naam onder een paper in het vakblad Annals of the Entomological Society of America.

Sophia werd geregeld gepest, als ze weer eens rondliep met sprinkhanen op haar schouder. Maar alles veranderde toen haar moeder vorig jaar steun vroeg van wetenschappers. De Entomological Society of Canada postte haar oproep op Twitter, waarna honderden mensen het jonge meisje een hart onder de riem staken. 

Twitter bericht wordt geladen...

Tientallen entomologen reageerden en deelden hun verhaal. Morgan Jackson, de doctoraatskandidaat die de tweet de wereld in stuurde, sloeg de handen in elkaar met Sophia. Samen schreven ze een paper over de rol die Twitter kan spelen om vrouwen te motiveren om voor wetenschap te kiezen.

"Toen mijn moeder me alle reacties op het bericht toonde, was ik gelukkig", schrijft Sophia in haar deel van de paper. "Ik voelde me beroemd. Het voelde goed om zoveel mensen te hebben die me steunden, en het was cool om te zien hoe andere meisjes en volwassenen insecten bestuderen. Ik weet nu dat ik dat ook kan, en ik wil zeker, zeker, zeker insecten bestuderen als ik ouder ben, waarschijnlijk sprinkhanen."

Twitter bericht wordt geladen...

Voor Jackson waren de massale reacties een grote verrassing. "We hoopten een of twee entomologen te vinden die met Sophia wilden spreken", zegt hij aan nieuwssite NPR. De organisatie kreeg echter meer dan duizend antwoorden en meer dan 130 privéberichten. "We waren verbluft door het grote aantal mensen dat Sophia te hulp schoot."

Sophia's schoolleven is er sindsdien op vooruit gegaan. Gepest wordt ze niet meer. "Sinds ik hen het verhaal vertelde, vragen kinderen me of ik hen meer kan leren over insecten", zegt het meisje. "Ik toon hen manieren om insecten te helpen. Veel van mijn klasgenoten vangen graag motten en vlinders. Maar veel kinderen pletten hen, dus ik toon hen hoe ze een kom van hun handen moeten maken zodat ze de dieren niet doden."

Twitter bericht wordt geladen...