© BELGAIMAGE

Verdachte van dodelijke aanslag op Joods Museum “ernstig ziek”, maar “gevangenis weigert hem te behandelen”

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei 2014, is ernstig ziek. Dat hebben zijn advocaten, meesters Sébastien Courtoy en Henri Laquay, donderdag gezegd voor de raadkamer in Brussel. “Hoewel zelfs de wetsgeneesheer aanstuurt op extra onderzoek, wordt hem dat ontzegd door de medische staf van de gevangenis van Brugge.”

yb, mtm

“Mehdi Nemmouche wordt stilaan blind en doof en wordt getergd door helse pijnen in zijn hoofd”, aldus zijn advocaten. “Zelfs de door de onderzoeksrechter aangestelde wetsgeneesheer stuurt aan op extra medische onderzoeken. Ook een hersentumor is niet uitgesloten. Maar de medische staf van de gevangenis van Brugge (waar Nemmouche al een tijdje opgesloten zit, nvdr.) weigert dat. Gij zult niet verzorgd worden, hebben ze al letterlijk gezegd. De reden daarvoor is ons totaal onbekend.”

De advocaten van Nemmouche voegen er nog aan toe dat als hun cliënt de nodige medische onderzoeken en behandeling ontzegd wordt, dat zijn verschijning voor de raadkamer donderdag de laatste zal zijn. “Hij zal dan weigeren om zowel in België als in Frankrijk nog voor de rechter te verschijnen en niet meer deelnemen aan zijn proces.”

Vier doden

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke en de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). Nemmouche had tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag, maar was hij niet de schutter.

© BELGA

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Desondanks sloot de onderzoeksrechter het gerechtelijk onderzoek af en het federaal parket moet nu zijn eindvordering opstellen. Zowel de burgerlijke partijen als de verdediging van Mehdi Nemmouche sturen aan op een assisenproces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER