Therapie die tussen de benen gaat, niet erkend door vereniging kinesisten

De beroepsvereniging van kinesisten wijst erop dat zij aetiopathie niet erkent. Woensdag sprak de rechtbank nochtans een kinesist vrij die tijdens een aetiopatische behandeling een vrouw tussen de benen betastte.

pom

Een 21-jarige studente was met nekklachten naar de kinesist gestapt. Tijdens de behandeling betastte hij haar tussen de benen. De studente voelde zich “aangerand” en ging klacht neerleggen bij de politie. Later deed ook een tweede vrouw dat.

De kinesist zei dat hij aetiopathie gebruikte. Hij nam in beroep Jef Vermassen als advocaat in de arm en die legde de rechtbank cursussen en boeken voor die de aetiopatische handelingen van de kinesist moesten rechtvaardigen. De rechtbank volgde de verdediging en sprak de kinesist vrij.

LEES OOK: Kinesist vrijgesproken: “Aanranding” hoort bij therapie

Op zijn website licht de kinesist zijn techniek wat meer toe: “Aetiopathie is geen techniek op zich, het is een verzamelnaam voor alle technieken die helpen om je fysieke, je emotionele, je mentale en/of spirituele lichaam op een gezonde manier terug in evenwicht te brengen. Letterlijk vertaald betekent aetiopathie de wetenschap die op zoek gaat naar de oorzaak van het symptoom. Door de informatie, die achter je symptoom schuil gaat, naar de oppervlakte te halen, wordt je lichaamstaal in mensentaal omgezet. De vijand (want zo ervaren we meestal een symptoom) wordt tot bondgenoot (hij brengt je dichter bij de oorsprong van het lijden) getransformeerd….”

Niet erkend

Stefaan Peeters, voorzitter van de Nederlandstalige afdeling van Axxon, de beroepsvereniging voor Belgische kinesitherapeuten, zegt dat de beroepsvereniging aetiopathie als therapie niet erkent. “Ze is zelfs geen onderdeel van de reguliere opleiding van kinesitherapeuten.”

Dat aetiopathie niet in de opleiding zit, komt doordat het geen “evidence-based practice” is. “De doelmatigheid en de doeltreffendheid ervan is niet bewezen”, zegt Stefaan Peeters.

Altijd eerst voorstellen

Algemeen Axxon-voorzitter Peter Bruynooghe zegt dat aetiopathie een weinige toegepast therapie is in ons land. Hij kent hooguit vijf therapeuten die aetiopathie toepassen. “Als kinesist moet je altijd eerst je patiënten de behandelinsgmethode voorstellen. Dat is in deze niet gebeurd. Allicht schrokken de patientes van wat hun therapeut deed.”

Tussen de benen

Kinesist Koen M. werd door een vrouwelijke patiënt aangeklaagd omdat hij haar tijdens de behandeling tussen de benen betastte. “Toch is dat op zich geen uitzonderlijke praktijk in de kinesitherapie”, zegt Stefaan Peeters. “Wij hebben in de opleiding een specialisatie “urogenitale therapie”. Die therapie gaat incontinentie tegen. Ze wordt bijvoorbeeld gegeven aan mannen, na een behandeling voor prostaatkanker. Of aan vrouwen, na een bevalling, dan leren ze de bekkenbodemspieren weer trainen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER