© VUM

Bende met 23 zware criminelen gaat vrijuit omdat niet duidelijk is wie welke rol speelde

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft het dossier tegen 23 leden van een criminele bende onontvankelijk verklaard omdat volgens de rechtbank niet duidelijk uit het dossier bleek wie juist welke rol speelde en welke concrete aanklacht er tegen elk lid van de bende was. Negen van hen werden wel schuldig bevonden aan een geplande aanslag op een man in Antwerpen en kregen daarvoor straffen tot 20 maanden, veelal met uitstel omdat de redelijke termijn was overschreden.

De 23 mannen werden beschuldigd van minstens 16 verschillende aanklachten, gaande van poging doodslag, mensenhandel, fraude, oplichting en diefstallen. Het parket vroeg straffen tot 5 jaar effectief. Maar de verdediging vroeg de onontvankelijkheid van het dossier omdat niet duidelijk was wie waarvoor vervolgd werd.

“Het openbaar ministerie gooit alles op één hoop en verduidelijkt niet wie juist voor wat vervolgd wordt”, zei meester Frédéric Thiebaut daarover bij de behandeling van de zaak op 18 mei. “Reik ons de elementen aan die het meer maken dan een loutere aaneenschakeling van misdrijven! Wij kunnen ons niet verdedigen op een veralgemeend dossier, dit moet specifieker.” Een stelling die de rechtbank volgde, want voor een groot deel van de aanklachten werd het dossier onontvankelijk verklaard.

Moordpoging

Wel bewezen was volgens de rechtbank een moordpoging op een Antwerpse diamantair die door de politie voorkomen kon worden. Die feiten werden geherkwalificeerd tot opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachtheid. Negen betrokkenen kregen celstraffen van 1 jaar tot 20 maanden, slechts voor één van hen effectief en voor de anderen met uitstel.

Dit dossier ligt aan de basis van een klacht die tegen communicatiebedrijf Skype werd neergelegd. Skype werd ervan beschuldigd geweigerd te hebben medewerking te verlenen aan het gerecht, door informatie over gesprekken tussen de leden van de vereniging niet vrij te geven. De zaak tegen Skype werd gisteren/woensdag voor het Antwerpse hof van beroep gepleit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER