© BELGA

Open Vld en CD&V steunen beleid van Francken, oppositie snoeihard: “Du jamais vu”

De regering staat achter het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat heeft vice premier Jan Jambon (N-VA) donderdag in de Kamer gezegd na vragen over de veelbesproken missie me ambtenaren van het Soedanese regime om migranten uit het Maximiliaanpark te helpen identificeren. Bij Open Vld en CD&V was wel kritiek te horen op de communicatiestijl van Francken.

In en rond het Maximiliaanpark zijn de voorbije maanden 103 Soedanezen opgepakt en naar een gesloten centrum overgebracht. De betrokkenen willen geen asiel aanvragen in ons land omdat ze naar het Verenigd Koninkrijk willen. Met het oog op hun terugkeer naar Soedan heeft staatssecretaris Francken met de ambassadeur van Soedan afgesproken dat ambtenaren uit het door dictator Bashir geleide regime de mensen hier mogen helpen identificeren.

Ondergrens voor het fatsoen

© Photo News

“Du jamais vu”, zei Wouter De Vriendt (Groen). “Om mensen te helpen identificeren nodigen we het regime uit waarvoor die mensen op de vlucht zijn”. “Wat is de ondergrens voor het fatsoen van ons beleid”, zei Monica De Coninck (sp.a). “We zijn vriendjes met Saoedie-Arabië, Kazachstan, Azerbeidzjan en Soedan en gaan intussen met vier ministers in New York lobbyen voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad. Van hypocrisie gesproken”.

Minister Jambon antwoordde dat het gevoerde beleid in overeenstemming is met internationale afspraken en dat er dus geen mensen teruggestuurd worden als hun integriteit niet gegarandeerd is. Hij wees erop dat de Soedanezen uit het Maximiliaanpark op elk moment asiel konden aanvragen en dat ze in beroep konden gaan tegen hun uitwijzing. De vicepremier zei ook dat Soedan een belangrijk land is voor de EU inzake “migratiemanagement” en dat er al met andere landen gelijkaardige samenwerking was opgezet. Zo zou er in februari in Frankrijk een Soedanese identificatiemissie zijn geweest.

Jambon sprak van een “integrale en multidisciplinaire aanpak”, met informatie voor de migranten in het park over de mogelijkheid om asiel aan te vragen en met opvang door Samusocial voor de meest kwetsbare groepen.

Op de meerderheidsbanken is er steun voor het beleid van Francken. Patrick Dewael (Open Vld), ooit zelf als minister van Binnenlandse Zaken bevoegd voor asiel en migratie, zei dat een terugkeerbeleid een “ondankbaar” maar noodzakelijk aspect is van het beleid en dat daar identificatiemissies bijhoren, soms met gevoelige landen.

“Niet nodeloos provoceren”

Wel was er kritiek op de communicatiestijl van Francken. De staatssecretaris stuurde een tweet met de hashtag #opkuisen uit over het Maximiliaanpark. “Als je zo’n delicate opdracht moet uitvoeren, moet je niet nodeloos provoceren en polariseren”, zei Dewael. “De stijl van Francken is de onze niet”.

Dewael had ook kritiek op de karikatuur van Francken in nazi-kostuum die de Ecolojongeren de wereld in stuurden. “Walgelijk. Dat is het banaliseren van de gruwel van Auschwitz, dat doe je niet”. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten sloot zich daar bij aan. “We moeten menselijk communiceren”.

Uit protest tegen de karikatuur verliet de N-VA-fractie de zaal toen Ecolo’er Benoît Hellings het woord nam. “Dit is politiek theater”, zei Wouter De Vriendt. “Groen en Ecolo hebben afstand genomen van de karikatuur”.

Francken opzij schuiven

© BELGA

De PS vindt dat de meerderheid Francken opzij moet schuiven. “U bent medeplichtig met zij die week na week de democratie met de voeten treden. Zet Francken opzij en geef de rechtsstaat opnieuw waardigheid”, zei Julie Fernandez-Fernandez.

Volgens sp.a-Kamerlid De Coninck wijst de communicatiestijl van Francken op een “façadebeleid”. “Grote verklaringen, veel afschrikking. Ze zullen niet meer naar het park gaan, maar wel naar elders. Ik denk dat u op termijn een groter probleem hebt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER