© Dymphie Lemmens

Erfgoed voor de toekomst

‘Welk onroerend erfgoed wil jij bewaren voor de toekomst?’ Zo luidt de opdracht van de fotowedstrijd ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen’. Maar wat is dat nu juist ‘onroerend erfgoed’? Het betreft sporen uit het verleden, zowel gebouwen, monumenten, landschappen als archeologische sites, die een beeldbepalend element vormen in onze omgeving. Al deze soorten erfgoed spelen een belangrijke rol voor de vorming van je identiteit. Het zijn impulsen die kunnen leiden tot belangrijke sociale contacten, momenten van bezinning, ontspanning, enz.

Geen enkel gebouw of landschap is blijvend! Verandering bepaalt ons straatbeeld en dus onze identiteit. Daarom is het belangrijk om visuele elementen in onze omgeving te beschermen tegen beschadiging. We laten alle Limburgers graag mee nadenken over de gebouwen en landschappen die ze willen bewaren voor de toekomst en toekomstige generaties!

Het agentschap ‘Onroerend Erfgoed’ zorgt al jaren voor de bescherming van ons erfgoed. We kunnen stellen dat de blik op erfgoed over een periode van 100 jaar erg verruimd is. Voor de Eerste Wereldoorlog waren de mensen zich minder bewust van het belang van gebouwen of de invloed ervan op hun leven. Het zijn de Duitsers die in 1917 startten met een bewuste inventarisatie van ons erfgoed. Gebouwen en voorwerpen werden vanuit kunsthistorisch standpunt beoordeeld en op glasnegatief vastgelegd. Sindsdien is er nog heel wat veranderd. Meer mensen kregen oog voor hun omgeving en geleidelijk aan werden ook andere elementen belangrijk, zoals landschappen, archeologische sites of varend erfgoed.

Het zijn vaak archeologen, kunsthistorici, historici, enz. die de keuzes maken en bepalen wat onroerend erfgoed moet zijn. Hierdoor ontstaan er strikte keuzes. Dit willen we met het project ‘Dit zien wij’ verruimen. Tijden blijven veranderen, daarom willen we luisteren naar jouw kritische blik. Wat vind jij belangrijk?

In het filmpje vind je de huidige visie terug op vlak van ‘Onroerend Erfgoed