© AFP

Olympisch kampioene (21) zeven jaar lang misbruikt door osteopaat

De zaak Weinstein deint ook uit naar de sportwereld. De 21-jarige McKayla Maroney liet via Twitter weten zeven jaar lang te zijn misbruikt door een osteopaat van de Amerikaanse turnploeg, tot zelfs de dag voor ze op de Spelen in London goud pakte in de landenmeerkamp.

gvdl

Via een tweet liet Maroney weten jarenlang te zijn misbruikt door Larry Nassar, de toenmalige osteopaat van de Amerikaanse turnploeg. “Het begon toen ik 13 jaar oud was en het is pas gestopt zeven jaar later, toen ik stopte als turnster.”

Maroney doet pijnlijk gedetailleerd uit de doeken hoe de dokter te werk ging. “Hij noemde het een ‘behandeling’ en vond altijd tijd en ruimte om mij te behandelen. Tijdens de Olympische Spelen in London stond hij erop mij te behandelen daags voor ik goud won in de landenmeerkamp en ook daags voor ik individueel zilver won op de sprong. Maar het ergste was op weg naar het WK in Japan. Op de vlucht naar Tokyo gaf hij me een slaappil en werd ik pas wakker op zijn hotelkamer, opnieuw voor een ‘behandeling’.”

De Amerikaanse turnster staat niet alleen met haar verhaal. Nassar wordt ervan beschuldigd tientallen andere meisjes te hebben misbruikt, zowel binnen de turnwereld als aan de kliniek van Michigan State University waar hij werkzaam is. Meer dan 125 vrouwen hebben klacht tegen hem ingediend. Hij zou hen misbruikt hebben onder het mom van een medische behandeling. Afgelopen zomer reeds - lang voor het uitbreken van de zaak Weinstein - werd Nassar door olympisch kampioene Aly Raisman helemaal afgemaakt. “Die man is een monster”, klonk het.

Nassar werd in 2015 door de turnfederatie ontslagen, hij zit momenteel in de cel voor het bezit van kinderporno.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten