Verontwaardiging na opiniestuk dat het opneemt voor vrouwen: “Ik werd zelf betast door één van de schrijvers”

Op sociale media is opschudding ontstaan naar aanleiding van een opiniestuk dat drie mannelijke Twitteraars dinsdag publiceerden en waarin ze hun steun uiten voor alle vrouwen die ooit te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag. Eén van die schrijvers zou namelijk zélf een vrouw ongevraagd betast hebben.

ehu

Facebook en Twitter worden de laatste dagen overspoeld door berichten met de hashtag #MeToo. Allemaal verhalen van vrouwen die te maken hadden met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij de mannen bleef het lange tijd opvallend stil, merkten Twitteraars Jochem Maes, Jeroen Rottiers en Jan Steurs op. En dus kropen ze in hun pen en schreven ze een opiniestuk om hun steun uit te drukken.

“Nogal ongeloofwaardig, kerel”

Het stuk kreeg heel wat reacties, maar die bleken niet allemaal positief. “Dit stuk is een fraai voorbeeld van wat in marketingtermen ‘news hacking’ wordt genoemd”, schrijft Isaura op Facebook. “Om jezelf, je bedrijf of je organisatie gratis in de kijker te werken speel je in op de actualiteit en je probeert dit te pitchen in de media.”

“Dat je je eigenlijk nooit structureel hebt uitgesproken over seksuele intimidatie of dat je je ooit zelf hebt schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag is natuurlijk maar bijzaak. Eén van deze drie gasten zat namelijk ooit ongevraagd aan mijn kont en vond dat onwerkelijk grappig. Daarnaast vond hij het ook nodig om eindeloos te komen trollen in een toen net opgerichte feministische Facebook-groep.”

“Dus ja, op het moment dat wereldwijd vrouwen zich uitspreken tegen precies dat soort hufterig gedrag voor je eigen eer en glorie een graantje meepikken is nogal ongeloofwaardig, kerel.”

Reactie

Over wie van de schrijvers Isaura het heeft, is niet duidelijk. Op Twitter verscheen in elk geval een reactie namens de drie auteurs van het opiniestuk. “Het spijt me enorm te horen dat je die ervaring had met één van ons”, klinkt het. “Een nederige verontschuldiging is op zijn plaats, we hebben ook gevraagd aan de persoon onder ons om een gesprek met je aan te knopen.”

Jan Steurs bood in een latere reactie nog zijn excuses aan. “Ik wil mijzelf uitdrukkelijk verontschuldigen bij de slachtoffers van seksuele intimidatie, bij de mannen in wiens naam we wilden spreken en bij iedereen bij wie de blog “’t Is stil aan de overkant” een slag in het gezicht was. Woorden zijn leeg als ze niet consequent zijn en als de daden er niet naar zijn. Dat bleek bij een medeauteur een issue te zijn, een issue dat ik zwaar onderschat heb. Ook daarvoor verontschuldig ik me. Practise what you preach, is het gezegde. Dat zal ik doen, zonder verdere grote woorden erbij.” Isaura liet uit een latere reactie op Facebook weten dat Steurs geen schuld trof.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen