Direct naar artikelinhoud
wetenschap

Nieuwe studie vindt link tussen dyslexie en zicht, die voor verwarring zorgt in hersenen

.Beeld Thinkstock

Kan dyslexie binnenkort genezen worden? Franse onderzoekers stemmen zich voorzichtig optimistisch, nu ze een mogelijke oorzaak van de leerstoornis gevonden hebben. Dat schrijft de BBC.

De onderzoekers menen dat de oorzaak zich in de kleine cellen van het menselijke oog bevindt, en dat ze dat probleem kunnen oplossen. 

In een studie, uitgevoerd bij 30 mensen met en 30 mensen zonder dyslexie, kwam aan het licht dat dyslectici twee dominante ogen hebben, wat leidt tot vervaging en verwarring. Normaal gezien hebben mensen slechts één dominant oog, net zoals ze een dominante hand hebben, wat hen links- of rechtshandig maakt. 

De hersenen zouden volgens de wetenschappers in de war gestuurd worden, omdat de twee ogen ongeveer hetzelfde beeld doorsturen. Het gebrek aan asymmetrie "kan de biologische en anatomische basis zijn voor lees- en spelstoorissen", klinkt het.

Britse onderzoekers noemden de onderzoeksresultaten "zeer opwindend" en vinden de link tussen zicht en dyslexie razend interessant. Toch waarschuwen ze ervoor dat wellicht niet alle dyslectici hetzelfde probleem zullen hebben.