© rr

Klacht van Groen na aanwezigheid Antwerps stadsbestuur op etentje van bouwpromotor

Volgens Groen overtreden de burgemeester en enkele schepenen de gedragscode door aanwezig te zijn op een verjaardagsfeestje van een projectontwikkelaar.

svw, JoRo

Groen-gemeenteraadslid Joris Giebens doet een melding bij het integriteitsbureau. De reden is een filmpje dat de nieuwswebsite Apache maakte. Erik Van der Paal, projectontwikkelaar van Land Invest Group, gaf een privé verjaardagsetentje in het restaurant ’t Fornuis. Op het filmpje is onder meer te zien hoe burgemeester Bart De Wever (N-VA), de schepenen Koen Kennis (N-VA), Fons Duchateau (N-VA), Rob Van de Velde (N-VA), Marc Van Peel (CD&V) en Caroline Bastiaens (CD&V) soms zeer hartelijk werden ontvangen en omhelsd voor het restaurant. Land Invest is betrokken bij een reeks omstreden bouwprojecten in Antwerpen.

© WAS

“De gedragscode bepaalt dat collegeleden er alles aan moeten doen om te voorkomen dat er een schijn van partijdigheid zou ontstaan”, zegt Giebens. “De aanwezigheid van de collegeleden op dit privéfeestje van deze projectontwikkelaar druist hier volledig tegenin en toont de nauwe banden tussen het Antwerpse stadsbestuur en projectontwikkelaar Land Invest Group.”

Groen wijst erop dat Land Invest Group van het huidige stadsbestuur een vergunning kreeg voor een omstreden project op de Tunnelplaats in de Antwerpse binnenstad en er momenteel nog gesprekken lopen met de stad en het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa rond een project op de Slachthuissite.

“Te belachelijk om te reageren”

Burgemeester Bart De Wever laat via zijn woordvoerder weten dat hij de kwestie “te belachelijk om op te reageren” vindt. Ook CD&V-schepen Van Peel wil donderdagavond niet reageren op de klacht. Aan Apache had Van Peel na de publicatie van het filmpje nog laten weten dat “zijn beoordelingsvermogen absoluut niet beïnvloed wordt door zijn aanwezigheid op een verjaardagsfeestje”.

Oude politieke cultuur

Groen-politica Petra De Sutter werd vrijdagochtend op Radio 1 ook gevraagd naar de stap die haar partij had gezet. “Het is goed dat mijn partij de integriteit van het stadsbestuur in vraag stelt. Mocht er maar enige blijk van belangenvermenging zijn kan dit niet door de beugel. Dit kan leiden tot een onderzoek waaruit kan blijken dat er een grens overschreden is. De tijd van de oude politieke cultuur moet definitief tot het verleden behoren.”

Het filmpje dat Apache online plaatste:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER vastgoedrel