© rr

Raadslid klaagt situatie op werf aan: “De R6 is levensgevaarlijk voor fietsers”

“Wie met de fiets van Mechelen naar Sint-Katelijne-Waver rijdt via de R6, loopt groot gevaar. Het is er echt akelig”, zegt Mechels gemeenteraadslid Karel Geys (sp.a).

Sven Van Haezendonck

Geys klaagt de situatie op het kruispunt van de R6 met de Liersesteenweg, op de grens van Mechelen met Katelijne, aan. Daar zijn momenteel werken aan de gang voor de bouw van een viaduct. “In beide richtingen is de te volgen weg voor fietsers nauwelijks met signalisatie aangegeven. Het is er totaal onverlicht en de toestand van het onderbroken fietspad is zodanig slecht dat fietsers noodgedwongen de rijbaan op moeten”, vertelt hij.

Daar passeren zware vrachtwagens en auto’s die langs zwakke weggebruikers zoeven. “Ik heb woensdagmiddag om 12 uur tientallen fietsers gezien die niet door de modderpoelen konden. Ze waren dus genoodzaakt om zich op de weg te begeven. Ik heb echt akelige situaties gezien, zoals trucks die rakelings langs fietsers reden”, legt het raadslid uit.

Stootbanden

Karel Geys dringt erop aan om fietsers opnieuw te isoleren door bijvoorbeeld betonnen stootbanden te gebruiken en de snelheid te beperken tot 30 kilometer per uur. “Het plaatsen van een fietscorridor hebben wij onderzocht, maar dat bleek door het werfverkeer en de doorstroming van het gewone verkeer niet mogelijk. Het zou grote files tot gevolg hebben”, reageert Jef Schoenmaekers, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen. Om die reden is in overleg met alle partners beslist om voor doorgaand verkeer van fietsers een omleiding in te stellen via Kauwendaal.

“Deze is langer in afstand, maar wel beperkt in omrijtijd omdat er geen verkeerslichten zijn. Het is er bovendien een pak veiliger. We roepen fietsers op om daar zo veel mogelijk gebruik van te maken”, stelt Schoenmaekers. Aan de aannemer is wel gevraagd om bij regenweer het aantal veegbeurten op te drijven. De signalisatie wordt op haar beurt duidelijker gemaakt. “We beseffen dat fietsers die het kruispunt op willen, verkiezen om langs de werf te rijden. Vanaf fase 2 komt er een aparte corridor”, klinkt het. Hoelang die op zich laat wachten, is onzeker, want de bouwvergunning van de werf werd recent geschorst. Daardoor liggen de werken binnenkort tijdelijk stil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER