© victoriano moreno

Canvas maakt documentairereeks over religies in Berchem

Canvas start in januari met God Woont In Berchem, een zevendelige documentairereeks van Dimitri Van Zeebroeck over de rijkheid aan religies in het Antwerpse district Berchem.

tove

Op enkele honderden meters vind je er dertig kerken, soms gewoon in leegstaande winkelpanden. Van Zeebroeck volgde twee jaar lang zeven levensbeschouwelijke overtuigingen. “Het is een unieke kosmos waarvan veel mensen gewoon het bestaan niet weten”, zegt Van Zeebroeck. “Ik woon al twintig jaar in Berchem en wist niet wat er zich achter die gevels afspeelde. Zo is er de New Life Assembly, een nieuwe pinksterkerk van pastoor Mike Nwanegbo. Op zondag zie ik daar vijfhonderd mensen. Ze staan zich in het zweet te dansen. Of ze raken zelfs in trance. Je kunt daar veel over denken, maar hun kerk zit toch maar mooi vol.”

Opmerkelijk is dat de reeks in zwart-wit is. “Vroeger doodnormaal, maar nu haast uit den boze. Maar ik wilde alle overbodigheden schrappen. Dus ook kleur. Door zwart-wit kom je sneller tot de essentie. Ik hou van minimalisme.”

De reeks was geen makkelijke klus. “Omdat ik altijd het vertrouwen moest winnen om toegelaten te worden in de interne keuken.”

Van Zeebroeck is niet aan zijn proefstuk toe. “In 2012 maakte ik de serie Elements over mensen die natuurkrachten trotseerden. Later volgde Surplasse, over mensen die langs koerslocaties wonen. En nu speelt het verhaal zich letterlijk in mijn straat af.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER